Hopp til innhold

Førtiåringene om førtiåringen: – Mannen må jo være riv, ruskende gal

«Velger han å satse videre etter VM i 2016, er det på tide å ringe fastlegen».

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har bestemt seg for å fortsette tilværelsen i rampelyset. Kongen av skiskyting skulle egentlig legge opp etter sesongen, men satser for fullt mot VM i Holmenkollen i 2016.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Denne uken offentliggjorde Ole Einar Bjørndalen (40) at han hadde ombestemt seg. Han legger ikke opp etter denne sesongen, og satser i stedet frem mot VM på hjemmebane i 2016.

Tidligere skihopper Lasse Ottesen, som i likhet med Bjørndalen er født i 1974, er mektig imponert over at veteranen orker å satse videre.

– Mannen må jo være riv ruskende gal når han i en alder av 40 år velger å satse videre. Han setter en ny standard for hva som er mulig innen idretten. For å være ærlig, er jeg overrasket over at han fortsetter, sier Ottesen til NRK.no.

– 40 er det nye 30

Lasse Ottesen

Tidligere skihopper Lasse Ottesen truer med å ringe Bjørndalens fastlege om skiskytterkongen fortsetter karrieren også etter VM i Holmenkollen om to år.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I Sotsji viste Bjørndalen at han ikke kan undervurderes når topplasseringene skal deles ut. Gullgrossisten gikk til topps på den innledende sprinten, og leverte dessuten en knalletappe da Norge tok gull på miksstafetten senere i mesterskapet.

– Jeg mener det vil være naturlig å gi seg på topp etter et imponerende OL, hvor han attpåtil tok gull, sier Ottesen.

– Samtidig kan jeg se at det motiverer frem mot et verdensmesterskap på hjemmebane om to år. Han viser jo at han fremdeles er blant de beste i verden, fortsetter den tidligere hopperen.

Ottesen, som hadde verdensrekorden i skihopp i 1997, ga seg som profesjonell utøver tilbake i 2001. 13 år senere er han full av beundring over sin landsmann.

– Han motbeviser jo alle disse «reglene» og mytene vi har hørt om at du ikke kan prestere når du begynner å bli gammel. Det å runde 40 er ikke det en gang var. Jeg er jo selv 40, og selv om jeg føler meg gammel er det vel de som sier at 40 er det nye 30, sier Ottesen.

Perfeksjonist

Han mener det er positivt at Bjørndalen nå viser at det er mulig å satse videre tross alderen.

Samtidig er nettopp alderen noe skiskytterkongen må ta hensyn til i fortsettelsen, mener Ottesen.

– Han må trene smartere med høyere kvalitet enn konkurrentene. Ole Einar er jo en perfeksjonist. Han er vel den som er mest opptatt av detaljer av alle i skiskyttersirkuset. Det at han fortsetter å være skjerpet er essensielt for at han skal kunne fortsette å hevde seg, sier Ottesen.

Han tror medaljene fra Sotsji har vært viktig for at Bjørndalen nå utsetter pensjonisttilværelsen.

– Ole Einar vet vel også at arbeidet bak en kontorpult med kaffekoppen kommer en dag, men det virker ikke som han er klar for den livsstilen enda. Velger han derimot å satse videre også etter VM i 2016, er det på tide å ringe fastlegen, flirer Ottesen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørndalen gull sotsji

Ole Einar Bjørndalen viser stolt frem gullmedaljen han sikret seg på sprinten i Sotsji.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Scanpix

– Må være konstant skjerpet

Liv Grete Skjelbreid Poirée (40) er ikke overrasket over at Ole Einar Bjørndalen satser videre.

Liv Grete Skjelbreid Poiree

Liv Grete Skjelbreid Poirée tror det faktum at Ole Einar Bjørndalen nå må være konstant skjerpet, er nettopp det som motiverer ham til å fortsette karrieren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har hatt det på følelsen etter OL-gullet. Ole Einar elsker jo dette livet, så når det går bra og han enda er frisk og rask, da ser jeg ingen grunn til hvorfor han skal gi seg nå.

– Likevel vil jeg si at det er modig av Ole Einar å satse videre. Han blir jo ikke yngre og kunne gitt seg på topp nå etter OL.

Skjelbreid Poirée, som selv har flere medaljer fra både OL og VM, tror ikke det blir lett for Bjørndalen å henge med de yngre gutta i årene som kommer.

– Det vil bli vanskeligere og vanskeligere, men jeg tror det er mulig.

– På det punktet Ole Einar nå er i karrieren har han ikke rom for å mislykkes med noe, men jeg tror også det er en av de viktigste motivasjonsfaktorene for ham.
Det at han konstant må være skjerpet er noe som tenner han, tror jeg, sier den tidligere skiskytterdronninga.

Tar av seg hatten

En annen idrettsutøver født i 1974 er tidligere skøyteløper Lasse Sætre. Sætre ga seg som utøver tilbake i 2006.

Åtte år senere tar han av seg hatten for Ole Einar Bjørndalen.

Lasse Sætre

Tidligere skøyteløper Lasse Sætre tar av seg hatten for Bjørndalen: – Når du som 40-åring flytter inn i en campingbil ser det jo rart ut for andre. Men når det lykkes, beviser det jo at han er helt genial, sier Sætre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det pågangsmotet Ole Einar Bjørndalen viser blir jeg utrolig imponert over. At man i en alder av 40 velger å satse videre er noe helt spesielt. Han er jo nå i flytsonen etter OL. Når alt går bra er det jo lett å føle at man svever i medgang. Da skjønner jeg at det kan virke motiverende.

– Om det hadde gått annerledes i OL er jeg ikke sikker på om han hadde fortsatt, sier Sætre.

Den tidligere langdistanseløperen, som selv kan vise til edelt metall fra både VM og OL, ser at alderen nå kan begynne å bli en utfordring for skiskytteresset.

– Jeg tror det blir utrolig viktig med gode rutiner for Bjørndalen. Han har jo en solid base i bunn etter alle disse årene i toppidretten. Når han opplever motgang er han så erfaren at han vet hvordan kan skal jobbe seg gjennom det.

– Dette er jo en stor fordel i forhold til yngre konkurrentene som kanskje ikke har opplevd dette i den graden Ole Einar har.

– Han er jo også noe helt eget. Når du som 40-åring flytter inn i en campingbil ser det jo rart ut for andre. Men når det lykkes, beviser det jo at han er helt genial.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal