1928 Amsterdam

For første gang tennes den olympiske ild inne på stadion.

Kronprins Olav (nummer 2 fra venstre) var mannskap på "Norna" som tok gull med Johan Anker som skipp

Kronprins Olav (nummer 2 fra venstre) var mannskap på 'Norna' som tok gull med Johan Anker som skipper.

Foto: Scanpix/ Arkiv / SCANPIX

28 av de 46 deltagende nasjonene fikk gullmedaljer.

For første gang vinner utøvere fra Asia gull i sommer-OL. Den første gullvinner fra Asia var tresteghopperen Mikio Oda fra Japan.

Plakaten til 1928-OL i Amsterdam

Plakaten til 1928-OL i Amsterdam

Foto: Scanpix

For første gang sto friidrett for kvinner på programmet. Ingen norske kvinner deltok i friidrett. Første gang det skjedde var i London 1948.

Halina Konopacka, Polen, blir den første kvinne som vinner gull i friidrett. Hun vant i diskos.

Gull til Kronprins Olav

Kronprins Olav ( 25 år) med "Norna" vinner gull i seiling, 6 m klassen. Kongen var sammen med Johan Anker, Erik Anker og Haakon P. Bryhn. Dette var den eneste gullmedaljen Norge fikk ved disse lekene.

Det ble dessuten sølv til Norge i jolle-klassen ved Henrik Robert, som i 1924.

Også Kong Harald deltok senere i seiling i 1964, 1968 og 1972. Kong Harald var dessuten flaggbærer i 1964.

Skyting var ikke med på programmet i 1928.

Ville Ritola (800) Finland, vant 5000 meter mot Paavo Nurmi (797), også Finland.

Ville Ritola (800) Finland, vant 5000 meter mot Paavo Nurmi (797), også Finland. På 10.000 meter var det omvendt. Her fra 10.000 meterløpet.

Foto: Scanpix/ Arkiv / SCANPIX

Siste nytt

 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • – Kippe legger opp

  Romerikes Blad melder at Lillestrøm-profilen Frode Kippe legger opp etter 20 sesonger i klubben. Forsvarsveteranen skal nå inn i trenerteamet til LSK, som toppspillerutvikler, skriver avisen. Klubben holder pressekonferanse klokken 13.00. Kippe har spilt 440 kamper for Lillestrøm, men denne sesongen har han bare vært på banen i 15 seriekamper.

  – Jeg har vært gammel i ti år og alt har sin slutt. Jeg har hatt et ønske om å spille fotball så lenge som mulig, og føler for så vidt at jeg har fått gjort det. Følte alt lå til rette for at dette var tiden for å sette punktum. Jeg ser tilbake på en utrolig fantastisk tid, både her og da jeg var i England, sier Kippe til NRK.

  – Jeg har ikke gjort annet enn å spille fotball i voksenalder, nå skal jeg gå over i en ny rolle fra neste år, som toppspillerutvikler. Der skal jeg få lov til å følge opp unggutta, vi har veldig mange spennende unggutter fra 16 til 21 år, som jeg skal ta ekstra vare på. Jeg tror det blir viktig for klubben og ha egne talenter som tar steget opp, der har ikke Lillestrøm vært gode nok og jeg skal prøve å hjelpe dem med det i årene som kommer.

  Eliteserien fotball menn 2019, Lillestrøm - Tromsø (4-0)
  Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
 • Zucca tilbake med målgivende

  Etter å ha vært ute i fire kamper med skade, var Mats Zuccarello tilbake på isen da Minnesota Wilds slo Edmonton Oilers 3-0 i NHL. Nordmannen stod for den målgivende pasningen på første scoring, i det som var Wilds tredje seier på ni kamper.

  – Dette var den beste kampen jeg har spilt her. Jeg følte at jeg ikke har vært i kampsituasjon på en stund, men det gikk bra. Seieren gir selvtillit, sier Zuccarello til Aftenposten etter sitt første målpoeng for sesongen.

  DCQcY77atFU
  Foto: Brace Hemmelgarn / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal