NRK Meny
Normal

– Vi vet at vi vil drite oss ut

For hver utøver har Norges monster av en smøretrailer med seg 100 ski. Men full kontroll har de ikke under ett døgn før Tour de Ski starter.

Knut Nystad smøresjef

Ingenting overlates tilfeldighetene når Norge skal ta sin første - og kanskje andre - Tour de Ski-triumf. Men full kontroll har ikke smøresjef Knut Nystad.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Smøresjef Knut Nystad tok NRK med inn i det aller helligste dagen før det braker løs i Oberhof. På innsiden av de gigantiske traileren går drillene varme, det pusses og det gnikkes, og par etter par med ski prepareres etter alle kunstens regler.

Bortimot 700 par ski er med når den norske smøretraileren reiser rundt på Tour de Ski-sirkuset, forteller Nystad.

Dette inkluderer testski og løpernes egne konkurransepar.

– Vet vi vil drite oss ut

Likevel, full kontroll har han ikke onsdag, dagen før første etappe av Tour de Ski der Petter Northug og Marit Bjørgen er storfavoritter.

– Vi vet jo at vi kommer til å drite oss ut før eller siden. Det er garantert. Men forhåpentligvis blir det en stund til. Men det også kan skje i morgen eller dagen etter, sier Nystad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Smøretrailer

Slik ser det ut inne i Norges smøretrailer.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Det er vanskelige forhold i Oberhof. Veldig vanskelige - også for Norges armada av smørere. Testingen onsdag gir ikke klare svar - og man vil derfor gå inn i torsdagsnatten uten å vite hva man skal gå med på skøyteprologen.

Elendige forhold

Testing av hva som funker torsdag morgen før rennet vil bli avgjørende. Men Nystad stresser ikke - dette har han vært med på før.

– Det er vanskelig føre, dårlige forhold og veldig løs og skitten snø. Så jeg tror nok vi må sette alle klutene til i morgen i stedet, er Nystads korte analyse.

Blir det norsk suksess i Tour de Ski? Si din mening nederst i artikkelen!

Unner andre nasjoner suksess

Ingen bruker like mye ressurser på skiene som Norge. Under VM på ski i Oslo hadde man stort sett fullklaff med ski hele veien, og mesterskapet ble en enorm suksess. Det begynner å bli lenge siden forrige skikkelige smørebom.

Likevel, Nystad er klar på at man ikke kan forvente at de norske løperne alltid har den beste gliden.

– Så lenge vi gjør vårt beste og er ute og tester mer enn alle andre konkurrenter så må vi gå på de skiene vi finner best. Hvis noen konkurrenter da har bedre ski enn oss, så får vi unne dem det. Såpass voksne må vi være.

Smøretrailer Oberhof

Norges smøretrailer ruver i tåkehavet i Oberhof.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal