NRK Meny
Normal

- Utbredt finsk doping på 90-tallet

- Jeg orker ikke lenger å holde på hemmeligheten om vår nasjons dopingbruk på 90-tallet, sier en kilde.

Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi ble tatt for dopingbruk under ski-VM i Lahti 2001.

Mika Myllylä og Harri Kirvesniemi ble tatt for dopingbruk under ski-VM i Lahti 2001.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det finske skiforbundet sier de vil granske kveldens oppsiktsvekkende påstander fra tv-kanalen Nelonen.

Ifølge kilden ble det drevet en meget systematisk bruk av både EPO og et fransk veksthormon fram til Lahti-skandalen i 2001.

Jari Piirainen, som var finsk landslagssjef fra 1989 til 1997, sier i kveld at han er ukjent med at dette skal ha skjedd.

- Som grensjef må jeg ha blitt lurt etter alle kunstens regler hvis dette skal ha skjedd, sier Pirainen til nyhetsbyrået FNB.

- Jeg håper at personen som kommer med påstandene, kan stå fram, slik at vi kan diskutere saken åpent, legger han til.

Nelonens kilde ønsker ikke å stå fram åpent nå, men skal være villig til å stå fram for å fortelle sannheten i en eventuell rettsak.

Skal ha flyttet dopinglager

Da det finske nyhetsbyrået, STT, i 1998 skrev en artikkel som antydet mulig dopbruk, skal flere ukers forbruk av EPO og veksthormoner tiltenkt de mannlige eliteløperne fra Finland ha blitt flyttet fra et lager til et annet lager.

Og prosjektet skal ha blitt holdt skjult ved hjelp av dekkoperasjoner med høydehus, bruk av råmelk og et påstått "immunologisk prosjekt", blant annet.

Nelonen skriver at det skal ha vært snakk om en form av bloddopingsmiddelet EPO fra Russland og et veksthormon fra Frankrike.

De som flyttet det, skal ha tilhørt "den harde kjerne" blant skiretsene.

Vet navnet

Nelonen skal ha fått vite navnet på den eller dem som forsynte landslaget med dopingmiddel, men vil ikke ut med navn. Det var de mannlige løperne som skulle ha preparatene, og de hadde tilstrekkelig for flere ukers bruk.

Fra offisielt hold ble alle påstander i oppslaget fra 1998 avvist, og journalisten som skrev artikkelen fikk senere sparken.

Da NRK møtte journalisten i etterkant av dopingskandalen i 2001 understreket hun at hun var sikker på at sannheten en dag ville komme for en dag.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal