Hopp til innhold

Tyler Hamilton: - Slik jukset Bjarne og jeg

Presset mot sykkel-direktør Bjarne Riis øker etter Tyler Hamiltons påstander i en ny bok som blir lansert i USA onsdag.

Bjarne Riis

Presset øker på Bjarne Riise etter Tyler Hamiltons bok som kommer ut i morgen

Foto: Alvaro Barrientos / Ap

Hamilton gikk til laget CSC fra Lance Armstrongs lag US Postal i 2002. Riis var manager for CS, og var ifølge Hamilton mer enn bare litt interessert i å få vite mest mulig om dopingmetodene Hamilton skulle ha fått kjennskap til i det amerikanske laget.

- Det viste seg at gjemt under sin danske kjølighet hadde han (Bjarne Riis) en vill og kreativ hjerne, skriver Hamilton i boken. Utdraget er gjengitt i den danske avisen BT.

– Dekkleilighet i Monaco

Hamilton beskriver det han så av Riis' og CSCs leger, som skal ha vært både medvirkende og aktive i et omfattende og nøye tilrettelagt dopingmisbruk . Dette krevde - ifølge Hamilton - en dekkleilighet i Monaco og snedige, men risikable, metoder for å oppnå resultater.

Hamilton skriver at han via Riis ble satt i kontakt med Eufemiano Fuentes, "bloddopingens mester". Resultatene ga Hamilton sterke resultater både i OL, Giro d'Italia og Tour de France de følgende årene.

Hamilton ble selv avslørt for doping i 2004. Det gav to års utestengelse. Han kom tilbake i 2006, men ble året etter kastet ut av sitt nye lag Tinkoff Credit System for mistanker om tilknytning til Fuentes. Han fikk seg nytt lag, men ble på nytt avslørt for doping i 2009 og fikk da åtte års utestengelse.

Hamilton støttes av Jaksche

Tyskeren Jörg Jaksche støtter imidlertid Hamilton, og sier at Riise kjenner Fuentes godt. Jaksche kørte for CSC i 2004, og ble av sitt lag sendt til Fuentes.

- Han forundret seg over at laget ikke allerede året før sendte meg til ham,. Jeg fikk inntrykk av at samtlige CSC-ryttere ble sendt dit, sa Jaksche.

Bjarne Riis selv benekter dette. - Jeg kjenner ikke Fuentes og har aldri møtt ham , sier han til Ritzaus Byrå.

Utover dette har han hittil ikke villet kommentere Tyler Hamiltons påstander . - Jeg har sagt det jeg skal si, sier Riis.

- Nå må Riis forklare seg

Tyler Hamilton

Tyler Hamilton beskriver hvordan han og Bjarne Riis jukset

Foto: Alessandro Della Valle / Ap

Men påstandene legger større og større press på Bjarne Riis. Nå mener Garmin-Sharp-direktør Johnny Weltz at Riis må forklare seg. Weltz var tidligere direktør i nettopp CSC før han ble degradert til en annen jobb i 2004 og sluttet året etter.

- Disse opplysningene (i Hamiltons bok, red. anm.) er så detaljrike at han nå må gå ut og forklare seg. Også UCI (det internasjonale sykkelforbundet) må forlange å få vite hva som skjedde, sier Weltz til BT.

Også Kurt-Asle Arvesen er n¨å begynt å tvile på sin tidligere sjef etter alt som er kommet ut.

- Vi hadde et godt lag i CSC. Jeg jobbet steinhardt for noen av gutta, og det er svært skuffende hvis noen av dem har jukset, sier Arvesen til VG.

Arvesen kjørte seks år for CSC, men aldri sammen med Hamilton. Amerikaneren var ute av laget før Arvesen kom inn.

- Jeg begynner å tvile på Bjarne når så mye kommer fram. Men jeg merket aldri noe, og Bjarne var alltid fair mot meg, sier nordmannen.

Siste nytt

  • Klopp raser mot tidligkamper: – Kriminelt

    Jürgen Klopps tid som Liverpool-manager er snart over, men den verbale slagkraften er fortsatt på topp. Fredag brukte han den mot tidligkamper.

    Lørdagskamper med avspark 12.30 lokal tid er ikke Klopps favoritt, og særlig reagerte han på at Liverpool måtte spille på det tidspunktet mot West Ham sist helg, etter et svært tøft kampprogram.

    – Det er et generelt problem, men det var kriminelt at de våget å gi oss kamp torsdag, søndag, onsdag og så lørdag 12.30. Jeg ventet på at Amnesty International skulle gripe inn, sa Klopp på sin pressekonferanse.

    Klopp mener at Premier League-lagenes tøffe kampprogram er årsaken til at bare ett engelsk lag (Aston Villa i conferenceligaen) har tatt seg til semifinale i europacupene denne sesongen. (NTB)

    PaZeVXCKhhE
    Foto: AP
  • Gjert Ingebrigtsens forsvarer sterkt kritisk til politiets etterforskning

    Gjert Ingebrigtsens forsvarer Heidi Reisvang kritiserer politiets arbeid og sier at etterforskningsskritt forsvarerne har bedt om, ikke er gjennomført. Mediene får også kritikk for håndteringen av saken.

    Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma er forsvareren til Ingebrigtsen sammen med John Christian Elden. Hun sier friidrettsprofilen er dypt ulykkelig over den situasjonen familien hans befinner seg i, inkludert den fornærmede i saken. Samtidig sier Reisvang til NTB:

    – Selv om det er en enorm belastning for både Gjert Ingebrigtsen og familien å stå i denne situasjonen, er han forberedt på å forsvare sin uskyld i retten når den dagen kommer, sier Reisvang og fortsetter:

    – Avhørene som er gjort i saken, kommer i all vesentlighet fra en lukket krets og fremstår som delvis å være avgitt i et ekkokammer. Gjert Ingebrigtsen selv benekter enhver form for straffskyld i denne saken, sier Reisvang, som legger til at Ingebrigtsen ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene som ligger til grunn for tiltalen.

    NTB har forelagt Reisvangs kritikk for politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Rogaland politidistrikt.

    – I en sak som dette vil det selvsagt være en omfattende personkrets som kan si noe om familien opp gjennom årenes løp. Det er derfor helt nødvendig å prioritere hvilke vitner vi mener er formålstjenlig å avhøre. Ved utvelgelse av vitner har vi foretatt en helhetlig vurdering av hva vi mener det er behov for å belyse ytterligere i saken, sier hun.

    Tidligere denne uken ble det tatt ut tiltale mot friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen. Han er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen på Trond Mohn Games i Bergen
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Norsk landslagsspiller blir utenlandsproff

    Landslagsspiller Kristina Sirum Novak forlater Sola og er klar for den franske håndballklubben Brest. Det bekrefter klubben selv på sin nettside. Høyrebacken har signert en to-årskontrakt.

    – Å bli en profesjonell spiller betyr også muligheten til å spille i mesterligaen, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Novak til klubben.

    23-åringen kom til Sola i 2018 og har vært en svært viktig brikke for gultrøyene de siste sesongene.

    Hun fikk sin landslagsdebut i 2022 og har spilt 30 kamper og scoret 47 mål for Norge.

    Novak
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal