NRK Meny
Normal

- Merkelig prosess

Jusprofessor Carl August Fleischer er kritisk til måten idrettsstyret skal velge søkerby til OL.

Jusprofessor Carl August Fleischer advarer mot kameraderi og hemmelighold.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

På fredag avgjør 12 styremedlemmer i hemmelig valg hvilken av byene Oslo, Tromsø eller Trondheim som blir norsk søkerby til OL i 2018.

- På meg virker det som om det som i alle fall er på tale her - hemmelig avstemning og at man ikke skal offentliggjøre premissene, altså begrunnelsen som de enkelte måtte ha for å stemme som de gjør - det syns jeg er høyst merkverdig.

Den endelige prosedyren idrettsstyret skal bruke fredag avgjør de selv rett forut for valget. Så langt tyder alt på en hemmelig avstemning. Også grunnlaget for avgjørelsen, Martinsen-utvalgets vurdering av kandidatbyene, er så langt hemmelig. I en sak med så store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser blir det helt feil, mener Fleischer.

- Det er ikke bare idrettens sak om man vil. Det er noe som hele den norske allmenhet har krav på å være orientert om.

Advarer mot korrupsjon

Hemmelighold rundt valg har gitt Den internasjonale olympiske komité (IOC) et stempel som korrupt. Jusprofessoren advarer mot det samme i Norge.

- Ved nettopp hemmelighold og kameraderi - ved at man støtter personer og tenker på personer i stedet for å tenke på de standpunkter og de begrunnelser man skal ta, og de begrunnelser som i tilfelle er relevante.

NRK har tidligere fortalt at valget skal overvåkes av to pensjonerte jurister. Det holder ikke, mener Fleischer.

- Det at et par jurister sitter og passer på - det gir overhodet ikke noen garanti for at det som foregår er forsvarlig, sier han.

Siste nytt

 • Bendtner: – Klar til Brann-kampen

  Det ble ingen pinsefotball på Nicklas Bendtner, men Rosenborgs danske stjernespiss skriver på Instagram at han er tilbake til søndagens toppkamp mot Brann. – Vi jobber hardt. Tilbake mot Brann, skriver Bendtner til et Instagram-bilde.

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal