NRK Meny
Normal

- Merkelig prosess

Jusprofessor Carl August Fleischer er kritisk til måten idrettsstyret skal velge søkerby til OL.

Jusprofessor Carl August Fleischer advarer mot kameraderi og hemmelighold.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

På fredag avgjør 12 styremedlemmer i hemmelig valg hvilken av byene Oslo, Tromsø eller Trondheim som blir norsk søkerby til OL i 2018.

- På meg virker det som om det som i alle fall er på tale her - hemmelig avstemning og at man ikke skal offentliggjøre premissene, altså begrunnelsen som de enkelte måtte ha for å stemme som de gjør - det syns jeg er høyst merkverdig.

Den endelige prosedyren idrettsstyret skal bruke fredag avgjør de selv rett forut for valget. Så langt tyder alt på en hemmelig avstemning. Også grunnlaget for avgjørelsen, Martinsen-utvalgets vurdering av kandidatbyene, er så langt hemmelig. I en sak med så store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser blir det helt feil, mener Fleischer.

- Det er ikke bare idrettens sak om man vil. Det er noe som hele den norske allmenhet har krav på å være orientert om.

Advarer mot korrupsjon

Hemmelighold rundt valg har gitt Den internasjonale olympiske komité (IOC) et stempel som korrupt. Jusprofessoren advarer mot det samme i Norge.

- Ved nettopp hemmelighold og kameraderi - ved at man støtter personer og tenker på personer i stedet for å tenke på de standpunkter og de begrunnelser man skal ta, og de begrunnelser som i tilfelle er relevante.

NRK har tidligere fortalt at valget skal overvåkes av to pensjonerte jurister. Det holder ikke, mener Fleischer.

- Det at et par jurister sitter og passer på - det gir overhodet ikke noen garanti for at det som foregår er forsvarlig, sier han.

Siste nytt

 • Bohinen aktuell for Viking

  Lars Bohinen er favoritt til jobben som ny trenar i Viking, melder Stavanger Aftenblad. Viking vil ikkje kommentere saka.

  48-åringen har eitt år igjen av avtalen med Sandefjord, men det skal det vere håp om å løyse, skriv avisa.

  Viking rykka ned i haust, og skal for første gong sidan 1987 spele på nivå to neste år.

  Lars Bohinen intervjues av NRK
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Russisk OL-komité støttar deltaking

  Russlands OL-komite vil støtte utøvarar som deltar i OL i Korea under nøytralt flagg, melder nyheitsbyrået RIA.

  IOC har utestengt Russland frå OL på grunn av dopingjukset i Sotsji i 2014, men vil tillate at inviterte russiske utøvarar får delta under nøytralt flagg.

  Alexander Zhukov
  Foto: Ivan Sekretarev / AP
 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal