NRK Meny
Normal

- Merkelig prosess

Jusprofessor Carl August Fleischer er kritisk til måten idrettsstyret skal velge søkerby til OL.

Jusprofessor Carl August Fleischer advarer mot kameraderi og hemmelighold.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

På fredag avgjør 12 styremedlemmer i hemmelig valg hvilken av byene Oslo, Tromsø eller Trondheim som blir norsk søkerby til OL i 2018.

- På meg virker det som om det som i alle fall er på tale her - hemmelig avstemning og at man ikke skal offentliggjøre premissene, altså begrunnelsen som de enkelte måtte ha for å stemme som de gjør - det syns jeg er høyst merkverdig.

Den endelige prosedyren idrettsstyret skal bruke fredag avgjør de selv rett forut for valget. Så langt tyder alt på en hemmelig avstemning. Også grunnlaget for avgjørelsen, Martinsen-utvalgets vurdering av kandidatbyene, er så langt hemmelig. I en sak med så store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser blir det helt feil, mener Fleischer.

- Det er ikke bare idrettens sak om man vil. Det er noe som hele den norske allmenhet har krav på å være orientert om.

Advarer mot korrupsjon

Hemmelighold rundt valg har gitt Den internasjonale olympiske komité (IOC) et stempel som korrupt. Jusprofessoren advarer mot det samme i Norge.

- Ved nettopp hemmelighold og kameraderi - ved at man støtter personer og tenker på personer i stedet for å tenke på de standpunkter og de begrunnelser man skal ta, og de begrunnelser som i tilfelle er relevante.

NRK har tidligere fortalt at valget skal overvåkes av to pensjonerte jurister. Det holder ikke, mener Fleischer.

- Det at et par jurister sitter og passer på - det gir overhodet ikke noen garanti for at det som foregår er forsvarlig, sier han.

Siste nytt

 • Ødegaard ikke med til Tallinn

  Martin Ødegaard er som eneste spiller vraket fra Real Madrid-troppen til kampen mot Atlético Madrid i Tallinn onsdag kveld. Det tolkes som at han er på vei bort. Fra 30-mannstroppen som møtte AC Milan manglet nemlig kun Ødegaard.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag