NRK Meny
Normal

- Merkelig prosess

Jusprofessor Carl August Fleischer er kritisk til måten idrettsstyret skal velge søkerby til OL.

Jusprofessor Carl August Fleischer advarer mot kameraderi og hemmelighold.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

På fredag avgjør 12 styremedlemmer i hemmelig valg hvilken av byene Oslo, Tromsø eller Trondheim som blir norsk søkerby til OL i 2018.

- På meg virker det som om det som i alle fall er på tale her - hemmelig avstemning og at man ikke skal offentliggjøre premissene, altså begrunnelsen som de enkelte måtte ha for å stemme som de gjør - det syns jeg er høyst merkverdig.

Den endelige prosedyren idrettsstyret skal bruke fredag avgjør de selv rett forut for valget. Så langt tyder alt på en hemmelig avstemning. Også grunnlaget for avgjørelsen, Martinsen-utvalgets vurdering av kandidatbyene, er så langt hemmelig. I en sak med så store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser blir det helt feil, mener Fleischer.

- Det er ikke bare idrettens sak om man vil. Det er noe som hele den norske allmenhet har krav på å være orientert om.

Advarer mot korrupsjon

Hemmelighold rundt valg har gitt Den internasjonale olympiske komité (IOC) et stempel som korrupt. Jusprofessoren advarer mot det samme i Norge.

- Ved nettopp hemmelighold og kameraderi - ved at man støtter personer og tenker på personer i stedet for å tenke på de standpunkter og de begrunnelser man skal ta, og de begrunnelser som i tilfelle er relevante.

NRK har tidligere fortalt at valget skal overvåkes av to pensjonerte jurister. Det holder ikke, mener Fleischer.

- Det at et par jurister sitter og passer på - det gir overhodet ikke noen garanti for at det som foregår er forsvarlig, sier han.

Siste nytt

 • Byåsen får hviterussisk motstand

  Byåsens håndballkvinner møter HC Gomel fra Hviterussland i tredje runde av EHF-cupen. Det ble klart i en trekning i Wien i Østerrike tirsdag.

  Byåsen tok seg sist helg videre med seier over rumenske Dunarea Braila.

  Byåsen - H. C. Dunarea Braila
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Unsworth tar over i Everton

  Den mangeårige Everton-forsvareren David Unsworth tar over som manager i klubben på midlertidig basis. Det ble klart dagen etter at Liverpool-klubben sparket Ronald Koeman.

  Portsmouth's Unsworth celebrates scoring a penalty during their Premier League match against Manchester United at Fratton Park
  Foto: Kieran Doherty / Reuters
 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge