NRK Meny
Normal

- Helt ubeskrivelig

Olaf Tufte slo til med en kjempeinnspurt og forsvarte OL-gullet fra Aten da han vant rofinalen i singelsculler for menn.

Olaf Tufte
Foto: FRED DUFOUR / AFP

- Dette er noe av det største jeg har vært med på. Akkurat nå føles det ut som om det aller største jeg har opplevd, strålte Tufte til NRK kun minutter etter at gullet var sikret.

Tufte ble OL-vinner på tiden 6.59,83.

Nordmannen kom godt ut fra starten og var med i teten de første 100 meterene.

- Nå kan dere ikke si at jeg var for sen ut av startblokka. For nå gikk jeg rett ut, sier han til NRK.

Les også: - Et helvete før løpet

Spurtslo konkurrentene

Det var svært jevnt ved halvkjørt løp, med derfra og inn fikk Tufte sterk konkurranse fra Mahe Drysdale fra New Zealand, og det ble en thriller inn mot mål.

- Jeg hadde kontroll helt til Mahe Drysdale tråkket på mot slutten. Jeg tror han ledet en periode. Men da 300 meter gjenstod, tenkte jeg at han ikke skulle få ødelegge dagen min, sier ro-kongen fra Horten.

En bestemt Tufte fant frem kjempekreftene, slo om takten, og med en sterk innspurt hentet han inn Drysdale og gikk først over målstreken.

Drysdale måtte se seg slått også av tsjekkiske Ondrej Synek, som tok sølv åtte tideler bak Tufte, mens Drysdale tar med seg en bronsemedalje hjem til New Zealand.

Se resultatsoversikten her

OL-mesteren har vært syk i forkant av OL, men så ikke ut til å bære preg av dette under dagens finale.

- Fantastisk prestasjon

Da Olaf Tufte spurtslo konkurrentene i rofinalen, befant kong Harald seg på skytebanen der han hadde fulgt den norske sølvmedaljevinneren Tore Brovold.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmannen i Norge som har trent mest, sier kong Harald.

Olaf Tufte

Tufte under seiersseremonien.

Foto: NRK

Rørt Tufte

Olaf Tufte, som skal gifte seg i høst, mottok gullmedaljen av styremedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Gerhard Heiberg, og en rørt Tufte med gullet rundt halsen hørte "Ja, vi elsker" ble spilt til hans ære.

Drysdale ledet med 1,6 sekunder ved 1500 meter, men da roerne nærmet seg mål, spiste 32-åringen fra Horten Roklubb, mer og mer av forspranget.

Olaf Tufte på seierspallen

Olaf Tufte sammen med Ondrej Synek (t.v) og Mahe Drysdale.

Foto: FRED DUFOUR / AFP

Gratulanter i kø

Tufte har mottatt mange gratulasjoner i etterkant av gull-løpet. Her er noen av dem:

- Han har en fantastisk egenskap til å skjerpe seg maksimalt inn mot de store anledningene. Det er en slitt frase, men om Olaf Tufte kan du si at han er best når det gjelder. Han har ikke vunnet et stort løp på to år, og så vinner han her, sa ropresident Rolf Thorsen.

- Jeg er målløs. Fy f... Helt rått. Der har du en mann. Tenk å kopiere et gull fire år etter. Jeg synes faktisk det var enda råere denne gangen, sa Alexander Dale Oen.

- Vi gratulerer med fantastisk innsats og OL-gull, Jens Stoltenberg og Trond Giske.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmann i Norge som har trent mest, sa kong Harald.

Senere på kvelden var det fest på hotellet hvor Tufte bor. Der ble det servert champagne til både foreldre og samboer Aina Pedersen.

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Siste nytt

 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix
 • Gjersem videre i EM

  Anne Line Gjersem er klar for friløpet i EM lørdag. Hun fikk 48,70 poeng for kortprogrammet torsdag, og er dermed kvalifisert som nummer 17.

   Anne Line Gjersem
  Foto: Yuri Kadobnov / AFP
 • Kvalifiseringen utsatt til i morgen

  Dårlig vær utsetter kvalifiseringen i VM i skyflygning. Starten er nå flyttet til fredag 14:30. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen hopper for Norge.

  Tande etter siste rennet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par
Sport i dag
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM kunstløp: Friløp par
EM håndball menn: Kroatia - Hviterussland