Hopp til innhold

- Helt ubeskrivelig

Olaf Tufte slo til med en kjempeinnspurt og forsvarte OL-gullet fra Aten da han vant rofinalen i singelsculler for menn.

Olaf Tufte
Foto: FRED DUFOUR / AFP

- Dette er noe av det største jeg har vært med på. Akkurat nå føles det ut som om det aller største jeg har opplevd, strålte Tufte til NRK kun minutter etter at gullet var sikret.

Tufte ble OL-vinner på tiden 6.59,83.

Nordmannen kom godt ut fra starten og var med i teten de første 100 meterene.

- Nå kan dere ikke si at jeg var for sen ut av startblokka. For nå gikk jeg rett ut, sier han til NRK.

Les også: - Et helvete før løpet

Spurtslo konkurrentene

Det var svært jevnt ved halvkjørt løp, med derfra og inn fikk Tufte sterk konkurranse fra Mahe Drysdale fra New Zealand, og det ble en thriller inn mot mål.

- Jeg hadde kontroll helt til Mahe Drysdale tråkket på mot slutten. Jeg tror han ledet en periode. Men da 300 meter gjenstod, tenkte jeg at han ikke skulle få ødelegge dagen min, sier ro-kongen fra Horten.

En bestemt Tufte fant frem kjempekreftene, slo om takten, og med en sterk innspurt hentet han inn Drysdale og gikk først over målstreken.

Drysdale måtte se seg slått også av tsjekkiske Ondrej Synek, som tok sølv åtte tideler bak Tufte, mens Drysdale tar med seg en bronsemedalje hjem til New Zealand.

Se resultatsoversikten her

OL-mesteren har vært syk i forkant av OL, men så ikke ut til å bære preg av dette under dagens finale.

- Fantastisk prestasjon

Da Olaf Tufte spurtslo konkurrentene i rofinalen, befant kong Harald seg på skytebanen der han hadde fulgt den norske sølvmedaljevinneren Tore Brovold.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmannen i Norge som har trent mest, sier kong Harald.

Olaf Tufte

Tufte under seiersseremonien.

Foto: NRK

Rørt Tufte

Olaf Tufte, som skal gifte seg i høst, mottok gullmedaljen av styremedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Gerhard Heiberg, og en rørt Tufte med gullet rundt halsen hørte "Ja, vi elsker" ble spilt til hans ære.

Drysdale ledet med 1,6 sekunder ved 1500 meter, men da roerne nærmet seg mål, spiste 32-åringen fra Horten Roklubb, mer og mer av forspranget.

Olaf Tufte på seierspallen

Olaf Tufte sammen med Ondrej Synek (t.v) og Mahe Drysdale.

Foto: FRED DUFOUR / AFP

Gratulanter i kø

Tufte har mottatt mange gratulasjoner i etterkant av gull-løpet. Her er noen av dem:

- Han har en fantastisk egenskap til å skjerpe seg maksimalt inn mot de store anledningene. Det er en slitt frase, men om Olaf Tufte kan du si at han er best når det gjelder. Han har ikke vunnet et stort løp på to år, og så vinner han her, sa ropresident Rolf Thorsen.

- Jeg er målløs. Fy f... Helt rått. Der har du en mann. Tenk å kopiere et gull fire år etter. Jeg synes faktisk det var enda råere denne gangen, sa Alexander Dale Oen.

- Vi gratulerer med fantastisk innsats og OL-gull, Jens Stoltenberg og Trond Giske.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmann i Norge som har trent mest, sa kong Harald.

Senere på kvelden var det fest på hotellet hvor Tufte bor. Der ble det servert champagne til både foreldre og samboer Aina Pedersen.

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal