NRK Meny
Normal

- Helt ubeskrivelig

Olaf Tufte slo til med en kjempeinnspurt og forsvarte OL-gullet fra Aten da han vant rofinalen i singelsculler for menn.

Olaf Tufte
Foto: FRED DUFOUR / AFP

- Dette er noe av det største jeg har vært med på. Akkurat nå føles det ut som om det aller største jeg har opplevd, strålte Tufte til NRK kun minutter etter at gullet var sikret.

Tufte ble OL-vinner på tiden 6.59,83.

Nordmannen kom godt ut fra starten og var med i teten de første 100 meterene.

- Nå kan dere ikke si at jeg var for sen ut av startblokka. For nå gikk jeg rett ut, sier han til NRK.

Les også: - Et helvete før løpet

Spurtslo konkurrentene

Det var svært jevnt ved halvkjørt løp, med derfra og inn fikk Tufte sterk konkurranse fra Mahe Drysdale fra New Zealand, og det ble en thriller inn mot mål.

- Jeg hadde kontroll helt til Mahe Drysdale tråkket på mot slutten. Jeg tror han ledet en periode. Men da 300 meter gjenstod, tenkte jeg at han ikke skulle få ødelegge dagen min, sier ro-kongen fra Horten.

En bestemt Tufte fant frem kjempekreftene, slo om takten, og med en sterk innspurt hentet han inn Drysdale og gikk først over målstreken.

Drysdale måtte se seg slått også av tsjekkiske Ondrej Synek, som tok sølv åtte tideler bak Tufte, mens Drysdale tar med seg en bronsemedalje hjem til New Zealand.

Se resultatsoversikten her

OL-mesteren har vært syk i forkant av OL, men så ikke ut til å bære preg av dette under dagens finale.

- Fantastisk prestasjon

Da Olaf Tufte spurtslo konkurrentene i rofinalen, befant kong Harald seg på skytebanen der han hadde fulgt den norske sølvmedaljevinneren Tore Brovold.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmannen i Norge som har trent mest, sier kong Harald.

Olaf Tufte

Tufte under seiersseremonien.

Foto: NRK

Rørt Tufte

Olaf Tufte, som skal gifte seg i høst, mottok gullmedaljen av styremedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Gerhard Heiberg, og en rørt Tufte med gullet rundt halsen hørte "Ja, vi elsker" ble spilt til hans ære.

Drysdale ledet med 1,6 sekunder ved 1500 meter, men da roerne nærmet seg mål, spiste 32-åringen fra Horten Roklubb, mer og mer av forspranget.

Olaf Tufte på seierspallen

Olaf Tufte sammen med Ondrej Synek (t.v) og Mahe Drysdale.

Foto: FRED DUFOUR / AFP

Gratulanter i kø

Tufte har mottatt mange gratulasjoner i etterkant av gull-løpet. Her er noen av dem:

- Han har en fantastisk egenskap til å skjerpe seg maksimalt inn mot de store anledningene. Det er en slitt frase, men om Olaf Tufte kan du si at han er best når det gjelder. Han har ikke vunnet et stort løp på to år, og så vinner han her, sa ropresident Rolf Thorsen.

- Jeg er målløs. Fy f... Helt rått. Der har du en mann. Tenk å kopiere et gull fire år etter. Jeg synes faktisk det var enda råere denne gangen, sa Alexander Dale Oen.

- Vi gratulerer med fantastisk innsats og OL-gull, Jens Stoltenberg og Trond Giske.

- En fantastisk dag, og en fantastisk prestasjon av Tufte. Jeg kjenner ham ikke personlig, men han er kanskje den idrettsmann i Norge som har trent mest, sa kong Harald.

Senere på kvelden var det fest på hotellet hvor Tufte bor. Der ble det servert champagne til både foreldre og samboer Aina Pedersen.

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Olaf Tufte og Aina Pedersen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Siste nytt

 • Frigitt RBK-spiller til Ranheim

  Magnus Stamnestrø, som nylig ble frigitt av Rosenborg skal forsette karrieren i Ranheim. 26-åringen har vært i RBK siden 2015, men har ikke spilt en seriekamp for klubben siden 2016.

  Magnus Stamnestrø
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Fram Larvik slipper straff

  Norges Fotballforbund har ingen hjemmel til å straffe Fram Larvik etter at lagets 2. divisjonskamp mot Nybergsund ble avbrutt på grunn av for få spillere. Ifølge NFF er det ikke ulovlig å stille med kun åtte spillere på kamp – slik Fram Larvik gjorde.

  Petter-belsvik
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Risikerer bøter etter banestorming

  Fire medlemmer av aktivistgruppa Pussy Riot risikerer bøter på inntil 1400 kr eller 160 t samfunnstjeneste etter at de stormet banen under VM-finalen. De kan også bli nektet tilgang til sportsarrangementer i tre neste årene, ifølge Interfax.

  Pussy Riot
  Foto: Martin Meissner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag