NRK Meny
Normal

- Dette er helt uproblematisk

Se på dette bildet. Bortsett fra på herrenes sprintstafett gjorde Norge, Sverige og Finland rent bord i langrennskonkurransene under ski-VM i Oslo. Leder i langsrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, er likevel ikke bekymret for at skisporten skal bli et fenomen med snever nordisk interesse.

Gull i langrenn

Dette er gullvinnerne i langrenn. Den nordiske gulldominansen er uproblematisk sier Vegard Ulvang.

Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vegard Ulvang har tidligere understreket behovet for at så mange nasjoner som mulig skal hevde seg i konkurransen om medaljene i langrennssporten. Før ski-VM i Oslo sa han det ville være problematisk om de nordiske landene skulle dominere skisporten fullstendig. Den nordiske medaljefangsten under ski-VM har imidlertid ikke skremt Vegard Ulvang.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble den store gullgrossisten under ski-VM i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Therese Johaug

Therese Johaug skøytet seg inn i alles hjerter med sitt gull på 30 kilometer.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Petter Northug

Petter Northug ble den store løperen på herresiden.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
SKI-NORDIC-MASS-WOMEN

Justyna Kowalczyk måtte gang på gang stille i skyggen av de norske kvinnene.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp
– Nei, jeg lar meg ikke skremme av resultatene i ett enkelt mesterskap. Min bekymring var myntet på en langsiktig utvikling. Problemene ville først oppstå om en håndfull nasjoner hadde total dominans over flere år. Og slik er ikke situasjonen for langrennssporten, sier Vegard Ulvang.

– Sterk utvikling i Polen

Ingen nasjoner har tatt så mange medaljer i ski-VM som Norge. Under ski-VM i Oslo fikk Norge 8 gull, 6 sølv og 6 bronse. Alle Norges gull kom denne gangen i langrenn.

Med hopp og kombinert-medaljer kommer Østerrike og Tyskland høyt på medaljestatistikken. I tillegg viser land som Frankrike, Canada og Polen igjen på medaljestatistikken.

– Justyna Kowalczyk har en stor betydning for ski-interessen i Polen. Selv om det ble «stang ut» for henne under mesterskapet, har hun en god sesong bak seg. Og i Polen har hun sørget for 4-5 millioner nye seere til TV-sendingene fra langrenn hver langrennshelg i vinter. Det betyr mye for interessen i et stort og viktig land som Polen, sier Ulvang.

I sesongen 2011/2012 blir Polen med Szklaska Poreba ny arrangør i verdenscupen i langrenn. Her jobbes det blant annet med et nytt «slalåmbakke-renn».

– Polen er en nasjon med stor langrennsinteresse, som kommer sterkt fremover, sier Ulvang.

Medaljeoversikt ski-VM i Oslo 2011

Medaljer ski-VM Oslo 2011

Land

 Gull

Sølv

Bronse

Total

Norge

8

6

6

20

Østerrike

7

2

1

10

Sverige

2

2

1

5

Tyskland

1

4

3

8

Finland

1

1

2

4

Frankrike

1

0

1

2

Canada

1

0

0

1

Polen

0

2

2

4

Russland

0

2

2

4

Italia

0

2

0

2

Slovenia

0

0

2

2

Sveits

0

0

1

1

– Tilfeldigheter vil alltid slå ut

Vegard Ulvang sier at uheldige omstendigheter og tilfeldigheter fra tid til annen kan sette en hel skinasjon utenfor medaljestatistikken. Mange hadde store forventninger til et land som Sveits. De har verdenscup-lederen Dario Cologna, og et lag som tidligere i vinter har vist stor framgang.

Devon Kershaw and Alex Harvey

Devon Kershaw og Alex Harvey sikret Canadas eneste gull.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-MEN-50KM

Selv om Dario Cologna er langt fremme på dette bildet fra 5-mila, ble ski-VM en skuffelse for ham.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp
– Dario Cologna leder jo verdenscupen i langrenn for menn. Til ski-VM i Oslo traff han ikke helt, og det viser at det godt kan være tilfeldigheter som setter en nasjon utenfor medaljestatistikken, sier Ulvang.

– Italia kommer om et år eller to

Vegard Ulvang tror en rekke nasjoner kommer sterkere tilbake. USA kommer med sterke sprintere. Canada satset hardt frem mot Vancouver-OL, og Canadas gullmedalje kom i stor grad som resultat av denne satsingen, sier han.

– Mye tyder også på at Italia er på vei tilbake. Om et år eller to er Italia med på å prege resutatlistene, sier Ulvang.

– TV-bildene fra Oslo skaper interesse

Bare et par dager etter at ski-VM i Oslo ble avsluttet, tror Vegard Ulvang at fjernsynssendingene fra dette arrangementet kan være med på å øke interessen for ski-sport.

– De siste fem årene har vi hatt en vekst i de internasjonale seertallene for skisport på 40%. Og TV-bildene og stemningen som ble sendt fra Holmenkollen og ut i verden vil være med på å øke interessen for skisporten internasjonalt, sier Vegard Ulvang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Håndball: Lindboe til ØIF Arendal

  André Lindboe forlater Elverum nesten ti år. Nå venter spill i ØIF Arendal. Det bekreftet ØIF Arendal søndag. Lindboe har skrevet toårig avtale ØIF Arendal, men Lindboe kan terminere kontrakten etter ett år dersom en utenlandsk klubb kommer på banen.

  Håndball herrer: Champions League Elverum - Kadetten Schaffhausen (26-22)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Djokovic og Federer møtes i finalen

  Novak Djokovic kan bli den første som vinner alle ATP Masters 1000-turneringene når han møter Roger Federer til finalen i Cincinnati. De to har ikke har møtt hverandre siden januar 2016. Finalen spilles søndag kveld klokken 22.00.

  Cincinnati Tennis
  Foto: John Minchillo / AP
 • Mareritt for Skjelvik og Kamara

  Zlatan Ibrahimovic ville ikke spille på kunstgresset i Seattle. Uten ham tapte Los Angeles Galaxy 0-5 for Sounders i lørdagens MLS-kamp. Jørgen Skjelvik og Ola Kamara spilte begge fra start.

  Minnesota United Galaxy Soccer
  Foto: Marcio Jose Sanchez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Baseball, finale
NM-veka
NM-veka: Baseball
NM-veka: Baseball
NM-veka: Friidrett
NM-veka: NM i friidrett
NM-veka: Friidrett og cricket
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo