Hopp til innhold

- En megaskandale for håndballen

- Hvis det som Montpellier er mistenkt for, viser seg å være en realitet, er det en megaskandale i håndballsporten, sier Steinar Ege.

Nikola Karabatic

Det var stort oppstyr da stjernespilleren Nikola Karabatic ble ført bort av politiet søndag

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Flere av spillerne i den franske håndballklubben Montpellier ble søndag arrestert i en stor politiaksjon , mistenkt for kampfiksing. Blant dem er megastjernen Nikola Karabatic, som mandag innrømmer at han spilte på den kampen der kampfiksingen ifølge politiet skal ha funent sted.

- Det er en kjempeskandale fordi det gjelder en så stor klubb. Montpellier er blant topp ti-lagene i Europa, sier Ege til NRK.

Målvakt Steinar Ege

- Dette er en megaskandale for håndballen hvis mistankene viser seg å være riktige. Men det vet vi ikke ennå, sier Steinar Ege

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ege har spilt profesjonelt i utenlandske klubber siden 1997 til han la opp som 40-åring i sommer. Han har aldri spilt i Frankrike, men for flere klubber i Tyskland, Spania og Danmark.

- Montpellier er er en storklubb som har hatt et godt rykte på seg blant de beste spillerne. Derfor er sjokket ekstra stort, sier Ege.

- Men foreløpig er det jo bare en innledende etterforskning. Vi må ikke dømme klubben eller spillerne ennå, vi vet jo ikke om det er noe i beskyldningene, legger Ege til.

- Som om en toppklubb i fotball skulle bli etterforsket

Christian Berge synes også det er sjokkerende og trist, hvis etterforskningen avdekker at det virkelig er snakk om kampfiksing.

- Montpellier er en av de aller beste klubbene i verden. Det er som om en av de aller største fotballklubbene skulle vært satt under politietterforsknig. Det er vanskelig å forstå, sier Berge til NRK.

Elverum-trener Christian Berge har selv spilt i Tyskland og Danmark.

- Jeg er svært overrasket om det viser seg at kampfiksing er tilfelle i en så stor og respektert klubb, sier Berge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiaksjon

Mange politifolk deltok i aksjonen søndag ettermiddag

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp
Innrømmer å ha spilt på kampen

- De innrømmer å ha satset penger på kampen, men det har ingenting emd kampfiksing å gjøre, sier Eric Dupont-Moretti, advokaten til Nikola Karabatic og hans bror Luka.

- Mine klienter avviser på det sterkeste at de skal ha prøvd å fikse kampresultatet. Det finnes ikke noe kriminelt her, sier advokaten til den franske radiostasjonen RTL.

Mange arresterte

Politiet arresterte minst sju spillere i aksjonen i går ettermiddag, og i alt 12 personer ble tatt med til avhør.

Blant spillerne er klubbens stjerne, Nikola Karabatic - OL-mester med Frankrike både i år og i 2008, og kåret til verdens beste spiller i 2009.

Mistankene om kampfiksing går tilbake til seriekampen mot Cesson-Sevinge i mai i år. Montpellier - som på det tidspunkt hadde sikret seg seriemesterskapet - tapte overraskende med tre mål.

Nikola Karabatic

Nikola Karabatci er klubbens store stjerne, men flere av spillerne ble arrestert

Foto: REGIS DUVIGNAU / Reuters
800.000 euro rett før kampstart

Samtidig ble det spilt uvanlig mye på det resultatet rett før kampen. I timene før avkast ble det plassert rundt 80.000 euro (omtrent 600.000 kroner).

Ettersom alle gevinster over 500 euro skal betales ut med sjekk, kan politiet lett finne ut hvem som håvet inn gevinstene på dette spillet. Flere koner og kjærester til spillerne skal ha vært blant dem som satset og vant.

Norske Erlend Mamelund spiller for Montpellier. Han kom dit fra Haslum i sommer, og var dermed ikke i klubben da den aktuelle kampen ble spilt.

Nikola Karabatic spilte ikke, det gjorde heller ikke hans bror Luka.

Politiet lover flere detaljer i dag

Politiet har lovet å fortelle flere detaljer fra etterforskningen i løpet av dagen i dag. Da skal også Montpellier holde en pressekonferanse.

Montpellier er Frankrikes klart beste klubb i håndball for menn. Siden 1998 har de vunnet 13 av 15 ligamesterskap, derav de fem siste. De to andre sesongene i denne perioden ble de nummer to.

I mesterligaen har det ikke gått like bra. De har vunnet bare én gang - i 2003. De kom til semifinalen i 2005, ellers har de stort sett blitt slått ut i kvart- eller åttedelsfinalene.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal