Hopp til innhold

Vil trenge færre oljeingeniører fremover

Kostnadsnivået i oljebransjen må ned sier oljebedriftene. Det betyr at det trengs færre nyutdannede ingeniører.

Oljearbeider boredekk

Det kan bli langt mellom ansettelsene av ingeniører i oljebransjen, om markedet forblir som det er i dag.

Foto: Vidar Dons Lindrupsen

Universitetet i Agder har lenge levert flere hundre ferske ingeniører til lokale oljebedrifter. I år utdanner de 400 ingeniører, men oljebedriftene kan ikke love jobb.

– Vi har et kostnadsnivå som er for høyt og som må ned, sier Anne-Grethe Ellingsen leder av NODE-klynga

Anne-Grete Ellingsen

Node-leder Anne-Grete Ellingsen forklarer at NODE-bedriftene ikke er avhengig av norsk sokkel for å drive forretning, men sier likevel mange bedrifter er redde for ansatte før markedet har bedret seg.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hun representerer 63 små og store bedrifter med 119 filialer i Agder innen maritim og offshore leverandørnæring. Og Ellingsen er ikke alene. Oljebedriftene på Sørlandet ser etter måter å kutte kostnader på, noe som betyr færre ansettelser av ingeniører.

– Suget etter ingeniører vil avta

Denne uken har Node-klyngen med Ellingsen i spissen hatt strategisamling for å finne ut hvilke tiltak som må gjøres for å få ned kostnader.

– Det store suget etter ingeniører vil nok avta ettersom de store bedriftene i NODE avventer for å se hva som skjer i markedet.

Også i National Oilwell Varco vil det bli langt mellom ansettelsene.

Dag Nordbø NOV

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø sier det fremover vil bli svært få ansettelser i bedriften på Sørlandet.

Foto: Svein Sundsdal

– I NOV har vi den siste tiden vært på offensiven når det gjelder ansettelser. Den tiden har vi lagt bak oss og vil nå gå inn i en tid med langt færre ansettelser, sier kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø.

Det er ingen grunn til å blåse i krisefløyta, men vi bremser antall ansettelser kraftig opp

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV

Han er i samme båt som Ellingsen i NODE-klyngen og sier at markedet fremover vil vise hvor lista legges når det gjelder bemanning.

Ikke redde

Rein Terje Thorstensen

Fakultetsleder ved UiAs fakultetet for ingeniørvitenskap Rein Terje Thorstensen forklarer at Universitetet måler næringslivets behov for ingeniører før de tar inn studenter.

Foto: Universitet i Agder

På tross av et usikkert oljemarked er fakultetsleder ved UiAs fakultetet for ingeniørvitenskap, Rein Terje Thorstensen ikke bekymret.

– Heldigvis opererer vi riktig sted i kostnadskjeden. Oljebedriftene trenger fremdeles bedre og nyere boreteknologi som produseres her på Sørlandet, sier Thorstensen som har tro på at ingeniørene også i kommende år vil få seg jobb.

Han forklarer videre at universitetet har ulike næringslivsgrupper hvor de lokale oljebedriftene er representert og hvor fremtiden diskuteres.

– Hadde vi utdannet oljeborere hadde jeg vært veldig bekymret, men vi har fremdeles god medvind i oljebransjen på Sørlandet, sier Thorstensen.

Unntaket Sørlandet

For når resten av oljenorge med Statoil i spissen må kutte stillinger, står Sørlandet i en særstilling, sier direktør i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje & gass, Kolbjørn Andreassen.

– Bedriftene på Sørlandet er ikke totalt avhengig av Statoil og leverer varer og tjenester til hele verden. Det gjør at bedriftene her stiller sterkere enn mange andre i landet, sier Andreassen.

Også Nordbø i NOV understreker dette.

– Det stemmer at vi leverer våre produkter og tjenester til hele verden, og ikke bare til norsk sokkel. Derfor er vi bedre stilt enn andre bedrifter i Norge, sier Nordbø som understreker at NOV står ekstra sterkt da de har en stor ordrereserve og jobb i lang tid fremover.

Krisefløyte

– Vi utdanner 400 ingeniører i året, og de fleste forsvinner rett ut i jobb, sier Thorstensen ved UiA.

Men om oljebedriftenes framtidsutsikter forblir usikre kan det bli lite jobb å få på Sørlandet.

– Det er ingen grunn til å blåse i krisefløyta, men vi bremser antall ansettelser kraftig opp akkurat nå, sier Nordbø i NOV.

Ellingsen i NODE sier samtidig at ansettelsesstopp hos de store oljebedriftene, kan bety muligheter for de mindre bedriftene.

– De små bedriftene vil nok se dette som en mulighet til å kunne kapre god arbeidskraft, så det vil fremdeles være noe behov for folk.

Ellingsen vil understreke at det går så det suser også i NODE-klyngen.

– Jeg synes mediene har overdimensjonert krisestemningen i oljesektoren. Målet er å få en myk landing på et kostnadsnivå som er for høyt. Vi gjør det fremdeles veldig bra.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %