NRK Meny
Normal

Vil lære av uvanlig politisk samarbeid

Ledelsen i Aust-Agder Frp reiste i dag til Sandnes i Rogaland for å studere et uvanlig politisk samarbeid. Et samarbeid nå Arbeiderpartiet i Arendal åpner for.

Frp i Aust-Agder reiste til Sandnes for å studere et uvanlig politisk samarbeid.
Der er ordføreren fra Arbeiderpartiet, mens Fremskrittspartiet har varaordføreren. Det ønsker aust-egdene å lære av.

I Sandnes kommune sitter nemlig Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet med makten. Ordfører Stanley Wirak er fra Ap og varaordfører Pål Morten Borgli representerer Frp.

Mandag fikk de besøk av en delegasjon fra Fremskrittspartiet i Aust-Agder som ville ta en nærmere kikk på samarbeidet mange ser på som umulig.

– Vi vil lytte til de erfaringene de har gjort seg. Det gjelder jo å tenke utradisjonelt og nytt, sier fylkesleder Anders Kylland til NRK.no.

Valglogo

Har hatt samtaler med Ap

Partiet ønsker ikke å sitte uten makt etter valget, og Kylland bekrefter at partiet i Arendal har hatt kontakt med Arbeiderpartiet om et mulig samarbeid.

Han sier det er stor politisk avstand mellom de to partiene, men også mange likheter. Likevel vil han ikke gå nærmere inn på et eventuelt samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Det vil være opptil forhandlingsdelegasjonen og den nyvalgte bystyregruppa å vurdere aktuelle samarbeidspartnere for Arendal Frp etter valget, sier Kylland.

I Sandnes ble sørlendingene møtt av Frp-varaordføreren og på Ap-ordførerens kontor vanket kaffe, sjokolade og selvfølgelig noen gode råd om samarbeidet.

– Vi fikk vite at utradisjonelle løsninger til beste for innbyggerne har vært viktigere enn prinsipper og gitte myter om at det kun er mulig for Frp og samarbeide godt med løsninger der Høyre er med.

– I Sandnes har de vist at de har fått samarbeidet til på tross av dystre spådommer når tanken om alliansen oppstod i 2011, fortsetter han.

Åpner for Ap og Frp-samarbeid i Arendal

Leder av Arbeiderpartiet i Arendal Karl Mork sier til NRK.no at samarbeidet de har i Sandnes ikke er urealistisk i Arendal.

– Vi drikker kafe med alle, og er åpne for å samarbeide med alle vi kan bli enige med, sier Mork.

Men han påpeker at Frp står langt fra dem i flere vesentlige saker.

– I Sandnes har de jo en av forutsetningene om å ikke diskutere nasjonale saker hvor Ap og Frp står langt ifra hverandre. De samarbeider kun om lokale saker, og i mange av de lokale sakene i Arendal er Frp og Ap faktisk enige.

– Hvor langt er dere kommet i disse samtalene med Frp?

– Det kan jeg ikke kommentere.

– Men er det realistisk at vi får se et samarbeid i Arendal?

– Det kan skje. Vi kunne samarbeidet med Frp, men det gjelder jo også alle andre partier som vi kunne blitt enige med, svarer Mork.