Hopp til innhold

Politisk maktskifte i Birkenes

Etter 24 år med høyrestyre, overtar Arbeiderpariet ordførersetet i Birkenes kommune.

Anders Christiansen i midten

Etter 24 år med makta i Birkenes, må Høyre gi fra seg ordførerklubba til Arbeiderpartiet og Anders Christiansen. Mandag kveld ble det klart at Ap danner flertallskallisjon med KrF, Sp og Venstre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

To uker etter valget ble det endelig klart at Arbeiderpartiets Anders Christiansen (52) blir Birkenes' nye ordfører.

– Jeg bobler over av energi til å komme i gang, sier den ferske ordføreren.

Valglogo

Økonomi er førstepri

Ordførerkjedet i Birkenes kommune har tilhørt Høyre i 24 år, men mandag kveld ble det klart at Ap, KrF, Sp og Venstre har kommet til enighet, og gått sammen i en flertallskoalisjon, hvor KrFs Anne Kari Birkeland blir varaordfører.

– Det er politikken som har stått i høysetet. Vi ønsket å bygge en allianse med flere slik at vi kan stå samlet og få gjennomført ting, sier Christiansen, og forteller at fokuset fremover vil ligge på økonomistyringen i kommunen.

– Vi må få økonomien på plass før vi kan drive ordentlig politikk, sier han.

Anders Christiansen Birkenes

Birkesnes' nye ordfører, Anders Christensen, sier han er skeptisk til kommunesammenslåing med Kristiansand, men holder døra åpen for forhandlinger og samarbeid.

Foto: Privat

Fra fabrikkarbeider til ordfører

Anders Christiansen er gift med Lene og har tre gutter på 15, 19 og 21 år. Engasjementet for bygda er stort og inderlig, og strekker seg langt tilbake i tid – Christensen har sittet i kommunestyret i 16 år.

Frem til nå har han jobbet på glassfiberfabrikken på Birkeland, men snart vil arbeidsdagen bli en ganske annen.

– Hvordan vil hverdagen endre seg, tror du?

– Jeg har aldri vært ordfører, så det vet jeg ikke. Men jeg får ta det verden bringer, og gjøre det som jeg mener er riktig, sier Christiansen.

Ap, KrF, Sp og Venstre er foreløpig bare blitt enig om å samarbeide. Arbeidet med den felles politiske plattformen vil de ta fatt på når det nye kommunestyret kommer sammen 8. oktober.