Hopp til innhold

Vil ikke tillate vannskuterkjøring hvor som helst

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sier Norge må vurdere om vannskuterkjørere bør få større boltreplass, men vil ha en fortsatt restriktiv vannskuterpolitikk.

Bård Vegard Solhjell

Bård Vegar Solhjell sier han er overrasket over at ESA mener det norske regelverket er ulovlig. Han trodde endringene som ble gjort i sommer ville føre til at Norge var innenfor EØS-avtalen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I dag har vannskuterentusiaster vunnet et aldri så lite sjøslag i EU-systemet. EFTAs overvåkingsorgan ESA mener nemlig at de norske reglene for bruk av vannskutere er i strid med EØS-avtalen.

Miljøvernministeren sier innholdet i ESAs brev var overraskende.

– Ja, det var overraskende. Vi trodde reglene våre var innenfor, etter at vi gjorde endringer i sommer. Men i dag har fått et brev som sier at ESA-domstolen mener vi handler i strid med EØS-avtalen, sier Solhjell.

ESA har flere innvendinger mot de norske reglene, som trådte i kraft 1. juli. Rommet for å gjøre unntak mot forbudet er ikke stort nok, og reglene er lite konsekvente, mener ESA. Brevet som ble sendt i dag er det første steget i en traktatbruddprosedyre.

– Brevet er på ti sider og nå må vi sette oss ned og lese det grundig. Så har vi to måneder på oss til å svare på innholdet i brevet. Deretter vil ESA avgjøre om de faktisk skal åpne en sak, sier Solhjell.

Vil kanskje åpne større områder

Til tross for at ESA mener Norges vannskuterforbud ikke er lovlig, sier Solhjell at Norge fortsatt skal føre en restriktiv praksis, for å ta hensyn til mennesker og miljø.

– Folk kan kjøre vannskuter lovlig, men ikke hvor de vil. Vi vil ikke ha slik kjøring i friluftsområder, i nærheten av hytteområder, eller der det er viktige naturverdier.

– Jeg oppfatter at ESA sier at de forstår at vi må ta hensyn til miljø og sikkerhet, men at vi må se nærmere på hvordan vi gjør det. For eksempel må vi se på om områdene som er åpnet for vannskuterkjøring er store nok, sier Solhjell.

Han sier de nye forskriftene som kom i sommer gjør at kommunene plikter å åpne for vannskuterkjøring i områder der slik kjøring ikke truer miljø og sikkerhet, men at man må vurdere om dette blir fulgt godt nok opp.

– Det som er viktig for Regjeringen er å ta vare på naturen og retten til stillhet rundt hytte- og friluftsområder. Vi skal finne løsninger der det er mulig å kjøre vannskuter, men der vi har en restriktiv praksis for å ta hensyn til mennesker og miljø, sier Solhjell.

Fikk ny bot i dag

Flere vannskuterkjørere i Norge har blitt bøtelagt etter at de nye forskriftene trådet i kraft i sommer. Seinest i dag ble vannskuterentusiast Carl Jacob Johansen fra Arendal stanset i Hjellevannet i Skien og anmeldt for ulovlig vannskuterkjøring for andre gang.

Vannskuter-entusiast Carl Jacob Johansen

Vannskuterimportør og entusiast Carl Jacob Johansen arrangerer vannskutertreff over hele landet og har lenge kjempet mot forbudet.

Foto: Privat

Han har i flere år sloss mot myndighetene for å få opphevet forbudet, og er ikke fornøyd med de nye forskriftene som kom 1. juli. Han sier dagens brev fra ESA er et foreløpig høydepunkt i kampen.

– Vi har jobbet for å få bort forbudet siden 2007, og seieren er ikke vunnet ennå. Men brevet bekrefter det jeg har sagt hele tida: Forskriften som kom 1. juli kan bare kastes i søpla, sier Johansen.

Også i sommer fikk han bøter, da politiet møtte mannsterke opp ved Telemarkskanalen for å stanse en gruppe vannskuterførere som var på tur fra Arendal til Dalen. Ingen av de 14 vannskuterførerne som ble bøtelagt har gjort opp for seg, og i morgen faller den første av disse dommene i Aust-Agder tingrett.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 1,1 kr
Dyrest kl. 19 1,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %