NRK Meny
Normal

Føler seg ekskludert av Sørlandsbenken

Agders ti representanter på Stortinget endret nylig navn på seg selv fra Agderbenken til Sørlandsbenken. Det liker ordføreren i Bygland svært dårlig.

Leiv Rygg

Leiv Rygg som er ordfører i Bygland, mener begrepet Sørlandsbenken ikke omfatter indre Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Leiv Rygg

Leiv Rygg er småirritert og har dannet en folkeaksjon mot sniksørlandifisering – forløpig har aksjonen bare ett medlem – Rygg selv.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I mange år har stortingspolitikerne fra Agder kalt seg Agderbenken – og det navnet vil ordfører Leiv Rygg ha tilbake.

– Stortingspolitikerne fra Agder er fra Agder og ikke fra Sørlandet og det bør de ta konsekvensen av. Det betyr at de begynner å buke Agderbenken igjen, sier Rygg.

Mener det er en signalsak

Byglandordføreren føler seg ikke inkludert i begrepet Sørlandet. Han mener det nye uttrykket kan gi feil signaler og at det kan ta bort fokuset på kommunene i indre Agder.

– Det er ikke slik at Sørlandet er et begrep som omfatter hele Agder. Jeg er ikke bekvem med å bli definert som sørlending, sier Rygg.

Dette er ikke en stor og alvorlig sak, sier Rygg, men den skaper tydelig irritasjon.

– Det er ei lita sak, men det er en signalsak, sier han.

– Alle vet hvor Sørlandet er

Åse Michaelsen

Åse Michaelsen viser til at diskusjonen har pågått gjennom årtier om vi skal landsdelen vår for Sørlandet eller Agder. Hun mener Sørlandet inkluderer alle egder.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Åse Michaelsen, stortingsrepresentant for Frp i Vest-Agder og leder av Sørlandsbenken forstår frustrasjonen, men er uenig med Rygg. Å returnere til den "gamle" Agderbenken er ikke aktuelt, sier hun.

– Vi som politikere vil gjerne ha en form for merkevarebygning og da er det viktig for oss at vi blir lyttet til i mye større grad når vi har et felles navn.

– Det er tydelig når vi er her inne at de ikke klarer å skille mellom Aust- og Vest-Agder og hva hører til hvor, men Sørlandet vet alle hvor er. Sørlandet det er sør i Norge.

Går ikke tilbake til Agderbenken

Skiftet til Sørlandsbenken ble enstemmig vedtatt av stortingspolitikerne fra Agder.

– Det har vært viktig for oss på benken å stake ut en ny strategi, en ny arbeidsform og markere endring. Da er det viktig å ikke ha litt trange sko men være litt romslige og ha på seg litt store sko og si at Sørlandet er et område som favner fra hav til hei.

– Synes du ikke Rygg har et poeng når han mener.at folk oppfatter Sørlandet som kyststripen og ikke de indre bygder?

– Nei, det er jeg ikke enig. Det er ikke slik vi oppfatter når vi snakker med folk utenfor landsdelen vår. Alle kommunene i Agder er like viktige og like mye en del av Sørlandet som da det hette Agderbenken.

– Rygg skal være trygg på at Sørlandsbenken også ivaretar indre Agder.