Vil bli verdensmester som sin far

Kai Robin Havnaa skulle ønske at pappa hadde vært der i går da han debuterte som proff bokser. Men han ønsker ikke å være lei seg for at han ikke var det.

Kai Robin Havnaa

Kai Robin Havnaa med et velrettet slag mot Tomislav Rudan i gårsdagens kamp i København.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Blir jeg bitter for at pappa er død, blir det en negativ tanke. Jeg ønsker å tenke positivt om at jeg er sønn av en verdensmester i boksing, sier Kai Robin til NRK.

Knallhard trening

I seks uker har han bodd i København for å få boksetrening før proff debuten.
Han har trent knallhard mange økter om dagen. Teknikk, styrke og kondisjon.

25-åringen fra Risør blir sett på som et stort boksetalent. En som kan nå langt. Aller mest fordi han forstår hva som skal til. Han er motivert og fokusert og tåler å trene mye.

Nå har han gledet seg til å vise verden hva han er god for. At han kan ta vare på arven etter faren.

NETT-TV: Vil gå i pappas fotspor

Kai Robin Havnaa skulle ønske at pappa hadde vært der i går da han debuterte som proff bokser. Men han ønsker ikke å være lei seg for at han ikke var det.

Stolt og rørt mamma

Det koker blant publikum i det Kai Robin går i ringen i København lørdag kveld. Mamma Turid, søsteren Tonje og en stor kompisgjeng har møtt frem. Etter hvert roper hele salen taktfast: Havnaa – Havnaa – Havnaa.

Det er nok få som har gått i ringen med så mye oppmerksomhet og så mye press på seg som Kai Robin.

Men det virket som om han taklet det hele bra. Motstanderen Tomislav Rudan (26) var sjanseløs. Havnaa tok alle fire rundene og vant 40–36.
Mamma Turid sleit med å holde tårene tilbake.

– Jeg ble rørt, det ble jeg. Og jeg tok meg selv i å rope Magne til ham flere ganger der, så det ble en spesiell kveld, forteller hun til NRK.

Da Magne bokset fulgte hun mannen sin i samtlige kamper. Nå ønsker hun å være der for sønnen sin.

– Jeg vet hva dette handler om, og jeg tror jeg forstår sporten, sier hun.

Lørdag kveld var hun veldig stolt av sønnen sin.

Mage Havnaa

Kai Robins far, Magne Havnaa, hadde en stor karriere som bokser. Her bokser han om EM-tittelen i cruiservekt mot italienske Angelo Rottoli, i mai 1989. Denne kampen tapte han, men ett år senere tok han VM-tittelen i samme klasse.

Foto: Hvaal, Morten / NTB scanpix

– Kan bli like god som sin far

Det var også Torbjørn Gyberg som er Kai Robin sin trener. Gyberg er nominert som en av fire til årets ildsjel på grunn av sin innsats blant unge boksere i Arendal. Vinneren skal kårets under Idrettsgallaen på Hamar. Kai Robin har vært en av ungdommene Gyberg har trent.

Kai Robin Havnaa

Kai Robin Havnaa tok en overbevisende seier i sin første proffkamp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Nå tror jeg Kai Robin har godt av å komme hjem og få det hele fordøyd. Han har jobbet og trent hardt her nede i København i mange uker, sier Gyberg til NRK.

Torbjørn Gyberg kjente Magne Havnaa godt. Han tror sønnen kan bli like god.

– Hvis han klarer å være skadefri, og samtidig klarer å holde motivasjonen, så er sikker på at Kai Robin kan bli like god som sin far, sier han.

NETT-TV: Treneren har tro på Kai Robin
Treneren har tro på Kai Robin Havnaa.

La hanskene på hylla da faren døde

Da Magne Havnaa døde i en båtulykke i Risør i 2004, var sønnen Kai Robin Havnaa 15 år gammel. Han hadde trent boksing med pappa i alle år, men la boksehanskene på hylla da faren døde.

– Jeg orket ikke bokse mer, og satset heller på snowboard, forteller 25 åringen, som tok videregående skole på snowboardlinja på Hovden Skigymnas.

Men tanken om å vende tilbake til bokseringen var der hele tiden. Som en arv etter pappa han visste han en dag måtte ta opp.

– Det føles deilig å ha unnagjort første proffkamp. Nå er jeg superklar til å gå videre til neste kamp. Jeg vet jeg må trene veldig hard, men det er jeg motivert til, forteller han.

Målet er å bli verdensmester som faren. Det er han sikker på at han skal klare.

Kai Robin Havnaas fanklubb på plass i København
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK