Hopp til innhold

Mistet kontakt med omverdenen

Flere eldre i Bygland mistet både trygghetsalarm og telefon da strømmen forsvant.

Åslaug Kvaale
Foto: Kristin Olsen / NRK

Forrige mandag dro Åslaug Kvaale sammen med sin søster til Bygland, der deres 85 år gamle mor bor. Tirsdag forsvant strømmen, telenettet og nødnettet fra området.

– Det endte med at vi ikke turte å reise hjem til Kristiansand, sier Kvaale.

– Hun har trygghetsalarm og har en veldig trygghet i mobilen. Den har hun med seg overalt, sier hun, og forklarer at situasjonen kunne blitt skremmende for moren dersom ikke døtrene var til stede.

Åslaug Kvaale
Foto: Kristin Olsen / NRK

– All grunn til kritikk

Ifølge ordfører i Bygland kommune, Leiv Rygg Langerak, fikk flere eldre i kommunen satt trygghetsalarmen ut av spill under strømbruddet. Han mener det er svært kritikkverdig at dette kan forekomme.

– Noen har familie, noen har naboer og hjemmepleien er rundt og sjekker, men at det ikke er beredskap på nettet slik at trygghetsalarmen ikke fungerer – det syns jeg gir all grunn til å kritisere, sier ordføreren til NRK.

Hovedutfordringen i Bygland er nødnett og mobilnett som forsvinner. Langerak mener det er kritikkverdig at dette ikke er på plass i Agder, hvor lignende situasjoner har skjedd flere ganger tidligere.

Leiv Rygg Langerak

Ordfører i Bygland kommune, Leiv Rygg Langerak.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Forstår frustrasjonen

Leder for teknisk forvaltning i avdeling for nød- og beredskapskommunikasjon i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB), Cecilie Løken, sier DSB har forståelse for at tilgjengelighetsproblemer i nødnettet oppleves vanskelig for brukerne.

Selv om tilgjengeligheten på nødnettet er god, sier hun at det ikke er mulig å ha en oppetid på 100 prosent, og at nettet er avhengig av leide tele- og strømlinjer.

– Når det gjelder utfallene i Agder har vi vært i dialog med både Fylkesmannen, Agder Energi og Nkom for å samkjøre mulige tiltak som kan bidra til raskest mulig feilretting i nettene, sier hun.

Trygghetsalarmer er ikke koblet til nødnett, men til fastlinje og GSM.

Cecilie B. Løken

Cecilie B. Løken, leder for teknisk forvaltning i avdeling for nød- og beredskapskommunikasjon i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Ifølge Bjørn Amundsen, dekningsdirektør for mobilnettet i Telenor, har de ikke mulighet til å holde oppe mobilnettet lenge ved strømbrudd.

– Mobilnettet driftes av strøm, så når strømmen blir borte har vi batteribackup på to til fire timer, ikke flere dager. I Bygland var det en todelt feil, for etter at batteriene gikk tomme kan vi ikke se andre tilleggsfeil på nettet, så etter at strømmen kom tilbake måtte vi ut og bytte deler som hadde blitt ødelagt, sier han.

Skal mobilnettet holde ved lengre strømbrudd må det mer enn batterier til.

– Med mindre vi skal ha dieselaggregat på hver eneste basestasjon og tonnevis med diesel lagret rundt omkring så har vi bare mulighet til å drifte mobilnettet i to til fire timer ved strømbrudd. Det går og an å ha forsterket elektronisk kommunikasjon, men det er noe som nasjonal kommunikasjonsmyndighet eller fylkesmannen må ta seg av, sier han.

Strømbrudd

Montører har jobbet på spreng i flere dager for å forsøke å gi strømmen tilbake til kundene. Her fra Augland&\/Kulia 15 januar.

Foto: Jon Anders Skau / Agder Energi

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %