Slik driver Nils gården uten strøm

I Marnardal har Nils og Anette Moland drevet gård uten strøm siden mandag.

Aggregatet drives med hjelp av traktoren.

Aggregatet drives ved hjelp av traktoren, og produserer 15 kilowatt med strøm.

Foto: Hans Erik Weiby

– Det er jo vanskelig, men heldigvis er vi selvberget med aggregat som blir drevet av traktoren. Uten det hadde vi ikke fått melket, og da måtte vi nok ha tilkalt dyrlege. Dyrene får mat og vann, og vi klarer å få levert melk, sier Nils.

De har gård på Moland i Bjelland i Marnardal, og har rundt 90 melkekyr. Siden strømmen gikk har de fulgt nøye med på dieselbeholdningen, og ekstra nøye på kyrne.

– Vi har opplevd strømbrudd her før, men ikke noe slikt som dette de siste tjue årene. Det er en tung jobb for montørene, for selv med snøskuter er det ikke enkelt å ta seg frem. Vi måtte selv ut og hjelpe melkebilen med å komme seg frem i dag, sier Nils.

Kyr i strømløst fjøs på Bjelland

Gården har rundt 90 kyr.

Foto: Hans Erik Weiby

– Overrasket

– I dag er det vanskelig for de fleste å være uten strøm i lengre tid, spesielt for dem som driver med dyr. Jeg er overrasket over hvor stor kreativitet og løsningsorientering som finnes hos dem som har vært lenge uten strøm, sier samfunnskontakt Unni Farestveit i Agder Energi.

Cirka 40 kunder i Marnardal har vært uten strøm siden halv syv på kvelden mandag 15. januar.

På de meste var over 15 000 strømkunder på Sørlandet uten strøm. Fredag morgen hadde de fleste fått strømmen tilbake.

Strømbrudd

Over 15.000 kunder ble berørt av strømbruddet denne uka.

Foto: Jon Anders Skau / Agder Energi

Fortsetter arbeidet

– Marnardal og Froland har vært lengst uten strøm, og vi har høyt fokus på disse områdene. Det dukker opp nye feil imens vi jobber, for trær faller fortsatt over linjene. Det har torsdag vært nye strømutfall i Birkenes, Søgne og Lyngdal. Vi har ca. hundre montører som er ute og retter feilene, sier Farestveit.

Ifølge en pressemelding sendt ut torsdag kveld har Agder Energi startet ekstraordinær sikringshogst på utsatte trær. Dette er trær som ikke er en del av det vanlige ryddeområdet.

Anette og Nils Moland har vært uten strøm siden mandag.

Anette og Nils Moland håper at strømmen kommer tilbake snart.

Foto: Hans Erik Weiby

Krav på kompensasjon

Agder Energi har fått mye kritikk for at arbeidet har tatt lang tid. Dette kan få større konsekvenser enn dårlig omtale av selskapet, for du har faktisk rett på kompensasjon hvis strømmen er borte lengre enn 12 timer. På Agder Energis nettsider står det at kunder har rett på kompensasjon for strømbrudd lengre enn 12 timer, selv om det ikke medfører skade eller tap.

– Er strømmen borte i inntil 24 timer har du krav på 600 kroner. Er den borte i mer enn 24 timer er beløpet 2000 kroner, mer enn 48 timer er beløpet 4700 kroner. Alle de store nettselskapene har enkle klageskjemaer liggende tilgjengelig på nettet, så her er det bare å være en bevisst forbruker, sier Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Gårdsdriften på Moland i Bjelland blir reddet av aggregatet