NRK Meny
Normal

Reddet Philip fra drukningsdøden: – Det var veldig bra at de reddet meg

Fire venner fra Arendal ble tirsdag hyllet for sin innsats på en badeplass i Arendal. I juni reddet de livet til kameraten sin. Nå takker Philip vennene for at de reddet han.

Fire venner fra Arendal ble tirsdag hyllet for sin innsats på en badeplass i Arendal. I juni reddet de livet til kameraten sin. Nå takker Phillip vennene for at de reddet han.

Se intervju med Phillip og Eline Venaas.

– Vi er blitt veldig gode og nærmere venner. Det er veldig bra at de reddet meg, la meg i stabilt sideleie, drog meg opp og ropte etter hjelp, sier Philip, som ble reddet i sommer.

Det var i juni at Philip plutselig lå livløs i vannet på badeplassen i Lindvika ved Saltrød i Arendal.

Vennene Amalie Sagemoen, Eline Venaas, Scott Gabriel Håland og Markus Fredriksen forstod alvoret og hjalp klassekameraten opp av sjøen.

– Glad for at Philip står her nå

– Disse barn gjorde en helt utrolig god jobb. De gjorde alt riktig, sier strandansvarlig i Norges Livredningsselskap Siri Bendiksen.

Også presidenten i Norges Livredningsselskap var tilstede da prisen ble delt ut. De fire fikk både diplom, blomster og kake.

– De reddet en klassekamerat fra drukningsdød med å vise handling. Norges Livredningsselskap har en nullvisjon rundt drukning. Disse har bidratt til det, sier Gard Aleksander Bjørnestad, som er president i Norges Livredningsselskap.

De fire synes det er stas å motta prisen.

– Det var veldig spennende og gøy å få så mye oppmerksomhet for at vi har gjort noe bra, sier Eline Venaas.

– Jeg er veldig glad for at Philip faktisk står her nå, og at han er frisk, sier hun.

Vennegjeng fekk heltepris

De fire fikk diplom fra presidenten i Norges Livredningsselskap.

Foto: Håvard Raustøl/NRK

Skjønte alvoret

Stupetårn

Stupetårnet der ulykken skjedde i Lindvika ved Saltrød i Arendal.

Foto: NRK/ Leif Dalen
Laila Venaas

Laila Venaas.

Foto: Håvard Raustøl/NRK

Bakgrunnen for hederen er altså det som skjedde på badeplassen den 20. juni i år. Det begynte med at den ti år gamle klassekameraten hoppet fra et lite stupetårn.

Da vennene så at han lå og fløt i vannet, trodde de først at han tullet. Etter hvert skjønte de at ikke alt var som det skulle.

Mens to av dem svømte ut for å hjelpe, løpte en annen etter hjelp. De tre som var igjen ved badeplassen, klarte etter hvert å dra kameraten på land.

Sykepleier og mor til et av barna Laila Venaas, var den første voksne som kom til badeplassen. Da hun kom, hadde vennene allerede lagt kameraten i stabilt sideleie.

Venaas startet med hjerte- og lungeredning. Gutten pustet, men var bevisstløs da han ble kjørt til sykehus.

Varaordfører i Arendal, Anders Kylland, var også med på markeringen.

– Arendal kommune er svært takknemlige. Dere har grunn til å være stolte av det dere har utført, sa Kylland.

Guten som var redda

Philip sammen med presidenten i Norges Livredningsselskap.

Foto: Håvard Raustøl/NRK

Roser samarbeidet

Bendiksen roser spesielt barna for samarbeidet på badeplassen. Hun tror det er grunnen til at hendelsen fikk et godt utfall.

Kort tid i forkant av hendelsen deltok barna på et livredningskurs. Der lærte de om selvberging og om hvor viktig det er å melde fra. Det kom til nytte denne dagen.

– De gjorde alt etter boka. Noen samarbeidet om å få kameraten på land, mens en annen løp etter hjelp. Alle fire hjalp til. Det var et helt unikt samarbeid, sier Bendiksen.

Presidenten kommer

Helteprisen går til personer som har satt sitt eget liv i fare for å redde andre. Hvert år deles det ut flere heltepriser i regi av Norges Livredningsselskap.

Ifølge Bendiksen er det imidlertid ikke så vanlig at presidenten i Norges Livredningsselskap deltar på selve prisutdelingen, men det skjer i dag.

– Det er en stor dag for mange og det blir en spesiell hedring i dag, sier Bendiksen.

Gutten som ble reddet kommer også til å være til stede på utdelingen i dag.

Fire barn reddet livet til en 10 år gammel gutt etter en badeulykke i Arendal. Få uker før ulykken deltok de fire i et livredningskurs.