– Miljøgrep koster mer enn folk forstår

En stadig raskere teknologisk utvikling endrer kraftbransjen radikalt, men folk har for store forventninger til hva som er realistisk når det gjelder overgang til lavutslippssamfunnet

Tom Nystedt

Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi har kjørt elbil i noen få måneder og lider fremdeles av rekkeviddeangst.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Det hevder konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

– Det er et gap mellom folks forventninger og hva som er realistisk, sier Nysted til NRK.no.

Onsdag og torsdag denne uken arrangerer Agder Energi en konferanse om de store endringene kraftbransjen står overfor i årene som kommer.

70 prosent vil ha hurtiglader

Agder Energi har i forkant av konferansen gjennomført en spørreundersøkelse som viser at 70 prosent av elbileierne i landet ønsker hurtigladere til bilen i sin egen garasje.

Ifølge SINTEF trenger vi 100 milliarder kroner for å bygge ut nettet til å ivareta effektbehovet en hurtiglader hjemme vil trenge.

Lading av elbil

2 av 3 elbileiere vil ha egen hurtiglader i garasjen.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Dette vil bli en stor utfordring i framtida for Agder Energi. Forbrukerne mener staten og kraftselskapene skal betale dette, men det kommer til å bli kostbart, sier Nysted.

Undersøkelsen viser også at sørlendinger og telemarkinger har miljø som hovedargument for å skaffe seg elbil og smarthusløsninger.

Villige til å investere

Mens et hus tidligere mottok strøm fra et kraftselskapet, vil smarthusløsninger i framtida sørge for at det genereres strøm i hjemmene og at det vil gå strømkabler både inn og ut av huset.

Ifølge Agder Energis undersøkelse sier 29 prosent at de ønsker å investere i hjemmene sine for å få tilgang til denne muligheten og til mer kraft.

Nysted mener det er interessant at sørlendinger og telemarkinger ser ut til å tenke grønnere enn resten av Norge.

– Sørlendinger og telemarkinger har miljøet som hovedargument for å bruke mer av den nye teknologien, det være seg elbil eller smarte hjem.

Flytter makt

Teknologisk utvikling på forbrukssiden er en sentral driver i endringer som vil skape et nytt aktørlandskap, nye forbruksmønstre og ny verdiskaping, sier Nysted.

Blant foredragsholderne i dag finner man blant andre folk fra Google, Tesla og Telenor som vil aktualisere utfordringene og mulighetene som kraftbransjen står ovenfor.

– Vi står foran en gigantisk teknologisk utfordring som flytter makt. Vi ser en sammensmelting av Internett, store datamengder og kraftforsyning, sier Nysted.