Utøya-pappa anmelder dataspill

Svein Olaf Olsen tar igjen opp kampen mot vold som underholdning. Vil prøve grensene for hva som er tillatt og ikke i dataspill.

Svein Olaf Olsen

Svein Olaf Olsen, tidligere kjent som, video-Olsen, er tilbake for å stoppe voldelig spill. I dag politianmeldte han den norske spilldistributøren som distribuerer krigsspillet Call of Duty.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

I ettermiddag leverte Svein Olaf Olsen en anmeldelse til politiet i Kristiansand på det amerikanske dataspillet Call of Duty.

Olsen som har en datter som overlevde massakren på Utøya, ønsker å sette fokus på voldelige dataspill etter tragedien 22. juli.

– Grunnen til at jeg tar akkurat dette spillet er fordi dette spillet har eventyrfigurer. Jeg har tatt utgangspunkt i en scene hvor en terrorist går inn undercover og dreper folk som står i kø på en flyplass og der gjelder det å drepe flest mulig, sier Olsen til NRK.no.

Første dag uten tårer

Olsens datter Jannike forlot Utøya med ferja som drapsmannen ankom øya med. 20. august var far og datter tilbake på Utøya, og besøket som pårørende var skremmende, og gjorde et sterkt inntrykk.

Olsen har siden forberedt seg på å gå til politianmeldelse.

– Jeg gjør dette nå fordi dette er første gang jeg har vært i stand til å snakke om noe som helst om Utøya uten å få tårer i øynene. Nå var jeg klar til å gjøre noe jeg har hatt planer om å gjøre i ganske lang tid, sier han.

Vil ha lovregulering av dataspill

Det er ikke første gang Svein Olaf Olsen retter søkelyset mot grov vold i medier.
På 80-tallet var han best kjent som video-Olsen, og han reiste land og strand rundt for å rette søkelys mot vold i film og video.

Dataspillet han i dag anmeldte er ifølge Olsen ikke av de aller mest blodige og voldelige spillene som er tilgjengelige på nettet, men spesielt fordi det framstilles og kan oppfattes som bare et «eventyr».

– Hva ønsker du å oppnå med denne anmeldelsen?

– Politikerne bestemmer hvordan samfunnet skal være, de lager lover. Jeg ønsker å bruke lovverket til å regulere hva man har lov til å gjøre av samfunnsfiendtlig adferd i et moderne demokratisk samfunn. Dette er en måte å bli hørt på, sier Olsen.

Fokus på vold som underholdning

Politiet har tidligere uttalt at det ikke kan utelukkes at voldelige dataspill kan ha satt Anders Behring Breivik i en fantasiverden under massakren på Utøya.


Av det som er fremkommet i media, er ikke Olsen overrasket at gjerningsmannen kan ha øvd seg på sine grusomme handlinger via voldsspill på nettet.

Olsen vil sette spørsmålstegn ved det å la seg underholde av vold. Hva som skjer med anmeldelsen er han usikker på.

– Det er helt sikkert kloke politifolk og jurister som synes dette er noe å kikke på og så får vi se hva dommen er. Det som er spennende er å se om dette spillet rammes av noen lov. Min advokat Bjørn Stefanussen er ikke sikker på om det rammes av noen straffelov i det hele tatt. Det betyr at i praksis er det fritt fram – og det er en interessant politisk diskusjon. Vil vi ha det sånn, sier Olsen.

Uansett juridisk og politisk utfall av anmeldelsen, mener Olsen at det er viktig at nordmenn tar stilling til om vi vil ha voldelige dataspill.


– Om det hjelper vet jeg ikke, men det hjelper i alle fall til at folk blir bevisst og det er viktig. Jeg synes det er kjempeviktig at folk får anledning til å diskutere det – man kan være enig eller uenig.

Støttegruppa for de etterlatte på Utøya og i Oslo er på forhånd blitt orientert om anmeldelsen.

Video Video-Olsens angrep på videobransjen

VIDEO: Svein Olaf Olsen kjempet mot videovold i mange år – nå er han tilbake i kampen mot vold som underholdning.