Utbrytere fra religiøse miljøer skal få hjelp

Samtalegrupper for personer som trenger hjelp etter å ha brutt ut fra religiøse trossamfunn startes i Kristiansand.

28427718

MANGE FØLER SKYLD: Ifølge organisasjonen Hjelpekilden i Norge sier mange avhoppere sliter med skyldfølelse etter å ha brutt med det religiøse miljøet.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Vi får mange henvendelser om å starte opp samtalegrupper rundt om i landet, men ifra folk i Kristiansand har vi fått veldig mange, sier

Hilde Langvann

Daglig leder Hilde Langvann i Hjelpekilden i Norge.

Foto: Privat

Den frivillige organisasjon har som mål å gi hjelp og støtte til mennesker i problematiske religiøse bruddprosesser.

Etter å ha arrangert samtalegrupper i flere byer har nå Sørlandet og Kristiansand nå blitt prioritert.

– Dette er ikke et plutselig behov. Behovet for hjelp til disse menneskene har vært der i mange år, sier Langvann.

– Mange sliter med skyldfølelse

Hun forklarer at mange trossamfunn og religiøse miljøer går for langt i å begrense individets frihet. Derfor trenger mange hjelp etter å ha brutt ut.

– Gjennom samtaler med andre mennesker som har opplevd de samme utfordringene vil man få hjelp til å bearbeide sine opplevelser og få råd og hjelp med tanke på hverdagsutfordringer slik at de kommer seg videre.

Mange trenger hjelp til å bli integrert i storsamfunnet og skaffe seg venner etter å ha brutt ut av lukkede eller delvis lukkede religiøse miljøer.

Langvann sier mange av utbryterne kommer fra miljøer som har fokus på dommedag, synd og skam, og synes det er vanskelig å møte samfunnets holdninger.

– Følelsen av skyld kan vare i mange år. Derfor er det viktig å treffe andre som har vært eller er i samme situasjon. For da ser de at det ikke er noe feil med dem, men noe mange går å føler, sier hun.

Åndelige overgrep og psykisk krenkelse

Filip Ring Thenderup er leder for samtalegruppene som skal arrangeres i Kristiansand. Han har jobbet som kontaktperson i organisasjonen i to år og er glad for at det nå skal startes samtalegrupper.

– Dette er en sårbar gruppe fordi de har brutt ut av en religiøs sosial sammenheng som kanskje har vokst opp i. Det kan være folk som er utsatt for åndelig overgrep og psykisk krenkende oppførsel i religiøse miljøer, sier Thenderup.

Han ser frem til å gå i gang med første gruppe tirsdag kveld.

– Det er behov for dette i Kristiansand. Samtalegruppene baserer seg på et likemanns-prinsipp. Det skal ikke være noen profesjonelle i gruppa, kun folk som har opplevd det samme.

Planen er å arrangere møter en gang i måneden.