Unikt skihallprosjekt til Kristiansand

Skihall over tre etasjer, velodrom og BMX-bane med en prislapp på 250 millioner kroner. Trollvegg Arkitektstudio ønsker å bygge et unikt anlegg i Kristiansand.

Arkitektfirma vil bygge skihall over tre etasjer, velodrom og BMX-bane med en prislapp på 250 millioner kroner.

2,4 kilometer med skiløyper fordelt på tre etasjer gjør anlegget unikt i verden om det blir realisert.

– Dette anlegget er det første og eneste i verden i sitt slag, sier sivilarkitekt Michael Anders Befus i Trollvegg Arkitektstudio.

Sammen med siviløkonom Øyvind Soltveit har Befus de tre siste årene jobbet med prosjektet kalt O2-Drome: en kombinert tre etasjers skihall, velodrom og BMX-bane.

Velodromen

200 meter med velodrom med BMX-bane i midten.

Foto: Trollvegg Arkitektstudio AS

Prosjektet har et budsjett på 250 millioner kroner. Innovasjon Norge og Lillesand Næringsfond har allerede meldt sin støtte. Norges Skiforbund og Norges Cykleforbund er også positive til prosjektet. Befus sier de er i kontakt med flere investorer.

– Vi er i kontakt med flere investorer og skal gå videre med prosjektet.

19. november skal prosjektet presenteres for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.

Vil revolusjonere skisporten

– De fleste skistevner arrangeres på bygda i Norge, og det gjør at det er liten tilgang for alle. Hvis vi ikke klarer å urbanisere skiidretten i Norge, hvordan kan vi forvente at den overlever?, sier Befus.

O2Drom

Skissetegning av hvordan arkitektene ser for seg anlegget med både skiløyper og velodrom.

Foto: Trollvegg Arkitektstudio AS

Skihallen skal etter planen være helårsdriftet, og prosjektlederne er i kontakt med en snøfabrikk i Israel.

Skihall over flere etasjer er helt unikt i verden, og med 54 meter stigning og 2,4 kilometer med løyper er dette noe annet enn de såkalte skitunnelene. Det vil også være muligheter for skiskyting med laser.

For folk flest

– Dette kommer til å se ut som en stor idrettshall. Bygget vil også bli et stort skue, og vi vil bruke fine materialer i tre, sier Befus.

Anlegget kan i prinsippet plasseres hvor som helst i verden, men arkitektene vil ha det i Kristiansand. De er allerede i forhandlinger om en tomt nær kommunegrensen til Lillesand.

Dersom anlegget blir realisert skal det være til allmenn bruk, og ikke rettet mot toppidrett.

Kan arrangere sykkel-NM

– Med skiløypa og den 200 meter lange sykkelbanen kan man potensielt arrangere Norgesmesterskap i sykkel her, sier Befus.

Arild Jørgensen

Arild Jørgensen, tidligere landslagstrener for kvinnelaget.

Foto: Oddersjå SSK

I midten av velodromen skal det etter planen ligge en offroad BMX-bane.

Når en eventuell byggestart av prosjektet vil starte, avhenger av når alle investorene og finansieringen er på plass.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra flere instanser og forbund, så det er stor sannsynlighet for at vi får dette til, og at anlegget vil bli brukt. Nå handler det bare om kapital.

– Fantastisk funnet på

– Det er et kjempespennende prosjekt. Revolusjonerende. Det kan bli fenomentalt bra for skisporten i urbane strøk. Det er et anlegg som kan være aktuelt å bruke store deler av året. Det virker som gode romløsninger og ser veldig bra ut, sier tidligere landslagstrener for kvinnelaget, Arild Jørgensen.

O2-Drome

Arkitekt Befus mener bygget vil bli et skue.

Foto: Trollvegg Arkitektstudio AS