NRK Meny
Normal

Ungdomsengasjementet blomstrer

Det politiske engasjementet blant unge har blitt større etter terrorangrepene i Norge. Barneombud Reidar Hjermann mener politikerne nå må begynne å føre ungdommenes saker i større grad.

– De engasjerer seg politisk og de har skjønt at vi har ikke noe annet valg enn å engasjere oss for demokratiet. Det er en positiv effekt av det forferdelige som har skjedd, sier Hjermann til NRK.no.

– Er nødt til å lytte til ungdommen

Reidar Hjermann

Barneombudet er på kommune-turné og besøker så mange som mulig av kommunene som prøver ut stemmerett for 16-åringer.

Foto: Christina Tellefsen / NRK

Torsdag møtte Hjermann ungdommer i Mandal, i forbindelse med at kommunen er en av 20 prosjektkommuner som lar 16-åringer stemme.

Politikerne i disse kommunene må være ekstra obs på ungdommenes ønsker.

– De som skal bli valgt inn i kommunestyret i Mandal må sette ungdommenes saker på dagsorden, ellers blir de ikke valgt. Nå har ungdommene en reell stemme her, sier Hjermann.

– Politikerne er nødt til å undersøke "hva er viktig for dere?", og vise hva de står for sånn at ungdommene kan gjøre et informert valg om hvem de vil ha til å bestemme over seg, fortsetter barneombudet, som i lang tid har arbeidet for at stemmealderen bør senkes ved kommunevalg.

– Viser at vi ikke gir opp

Under møtet med barneombudet la ungdommene vekt på hvor sterke de føler seg etter tragedien.

17 år gamle Alexander Sommerseth var en av de mange fremmøtte.

– Vi viser at vi ikke skal gi opp kampen. Vi er sterke og står sammen, sier Sommerseth, som er nestleder i Sosialistisk ungdom i Mandal.

Nært berørt

Samlingen ble ekstra spesiell ettersom to politisk engasjerte ungdommer knyttet til byen, Johannes Buø og Syvert Knudsen, mistet livet under terrorangrepet på Utøya.

14 år gamle Buø var opprinnelig fra Mandal, men flyttet til Svalbard for tre år siden.

17-årige Knudsen var frem til sommeren elev ved Mandal videregående skole.

Får perspektiv på ting

Oddvar Håland

Rektor Oddvar Håland ved Mandal videregående skole.

Foto: Christina Tellefsen / NRK

– Vi har mistet to ungdommer fra Mandal, og det blir mye nærmere da. Du tenker litt større og ser perspektivet i ting, sier Sigrun Vasby (16).

Rektor Oddvar Håland ved Mandal vgs sier Knudsens engasjement har vært et viktig bidrag for å vekke flere av elevenes interesse for politikk.

– Syvert var et forbilde, sier Håland til NRK.no.

– Supert at vi kan stemme

At 16 og 17-åringene i Mandal i år får lov til å stemme gleder mange av elevene ved den videregående skolen.

– Det er supert, for selv om vi er bare 16 år, så har vi likevel politiske meninger, sier Tilde Martinsen.

– Nå du er 18, så flytter du jo gjerne og studerer. Da har du ikke fått en sjanse til å forme lokalsamfunnet slik du gjerne vil ha det. Så dette synes jeg er veldig bra, sier Sigrun Vasby.

Mer i radiosaken: