Hopp til innhold

Flere melder seg inn i partiene

Ungdomspartier på både høyre og venstresiden opplever en uvanlig stor pågang av ungdommer som ønsker å melde seg inn etter tragedien på Utøya. Det viser en ringerunde NRK har gjort.

Mia Monsvoll fra Bodø

Mia Monsvoll (16) fra Bodø er en av mange som har blitt mer politisk aktiv de siste dagene.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen / NRK

– Mer åpenhet, mer demokrati. Det er Norge. Vi skal ta tryggheten tilbake, sa Jens Stoltenberg i sin tale til folket under minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo mandag.

16 år gamle Mia Monsvoll på torget i Bodø har latt seg påvirke av stemningen i landet, og hun merker at hun tenker annerledes etter at hun hørte om tragedien på Utøya.

Video Henrik Asheim, Unge Høyre

Henrik Asheim i Unge Høyre.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg har sett litt mer på TV og lest litt mer på internett om hva som skjer i Norge. Jeg følger mer med på politikk, sier hun.

16-åringen sier hun er blitt mer engasjert etter at hun hørte om massedrapene på Utøya. Og det er hun ikke alene om.

– Flere unge engasjerer seg

De siste dagene har alle ungdomspartiene merket en økning i pågangen.

Ove Vanebo, Fpu

Ove Vanebo i FpU.

Juli er vanligvis en rolig tid, men siste dagene har vært helt spesiell, sier leder i Unge Høyre, Henrik Asheim.

– Vi har merket en veldig økning av innmeldinger i ungdomspartiet. Vi merker at stadig flere unge ser ut til å se viktigheten av å engasjere seg, sier han.

Flere grunner

Spesielt AUF har fått mange nye medlemmer, men også Fremskrittspartiets ungdom opplever en økning. Leder i FpU, Ove Vanebo, tror det er flere grunner til at engasjementet ikke bare går i favør av AUF.

Dr. polit. og statsviter Jo Saglie.

Statsviter Jo Saglie,

Foto: Institutt for samfunnsforskning

– En ting som har gjort inntrykk på mange er statsministeren og en rekke andre personers utspill i kjølvannet av tragedien, hvor de sier at det beste vi kan gjøre er å ikke gi terroristen rett, sier han.

– Ikke sikkert flere stemmer

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jo Saglie, er likevel ikke sikker at flere unge enn normalt vil stemme ved årets valg.

– Det kan hende det som har skjedd kan få folk til å slutte opp om de demokratiske prosessene. Men på en annen side vil det bli lagt en demper på valgkampen og det vil bli mindre skoledebatter, sier han.

Mia Monsvoll ville i hvert fall stemt dersom hun var gammel nok.

– Jeg tenker litt annerledes etter det som har skjedd.