Banksjefer tror på en fremtid uten kontanter

Banksjefer på Sørlandet tror på en kontantløs fremtid i bankene. Det avgjørende er hvor raskt det vil gå å innføre fullstendig digitale betalingsløsninger.

Kontantfri betaling

Ulike betalingskort vil bli en viktig del av en kontantløs fremtid.

Foto: Colourbox/Khakimullin Aleksandr

I det nye regionale hovedkvarteret til Sparebank 1 SR-Bank i Kristiansand vil det ikke finnes noen tradisjonelle kasser slik vi kjenner det fra tradisjonell bankdrift.

Det sier banksjef Asgeir Grøning Hartveit.

– Det som blir viktig fremover er å være en læringsarena for våre kunder. Vi må lære folk å gjøre ting enkelt og klare seg greit selv i banklokalet, sier Hartveit.

Ingen kontanter i banken

Asgeir Hartveit

Banksjef Asgeir Grøning Hartveit i Sparebank 1 SR-Bank i Kristiansand sier ingen vil håndtere penger manuelt i bankene i fremtiden.

Foto: NRK

I fremtiden vil det ikke være noen som håndterer penger manuelt i bankene.

For manuell pengehåndtering er både en dyr og dårlig løsning ikke minst med tanke på sikkerheten.

Hartveit mener det nå handler om å lære kundene å bruke ny teknologi.

– Vi trenger ikke penger til noe som helst, kanskje bare til små lotterier og basarer. Så vi tror at de vil forsvinne mer og mer. Man betaler med kort og man betaler med telefon, sier han.

– Hva med barn. Forstår de en verden uten penger?

– Vi har i det siste halvannet året jobbet med bankkort for barn. Barn forstår dette med tall og kontoen sin. De forstår forbruk mye bedre med tall på mobilen enn de gjør med kontanter. Så barna er virkelig klar for dette, sier han.

Levere det kundene vil ha

Geir Bergskaug

Administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør sier kontantløse løsninger vil ta mer og mer over i fremtiden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Også administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug, mener det vil bli stadig mindre kontanter å håndtere i bankene.

– Bankene generelt vil i stadig større grad gå over til kontantløse løsninger. Det vil si at veldig mye etter hvert vil skje via elektroniske transaksjoner, sier han.

Bergskaug sier det vil bli viktig for bankene og levere de tjenestene som kundene etterspør.

– Det er vårt mål å følge kundenes adferd og påse at vi har tjenester som kundene våre har behov for og ønsker, sier Bergskaug.

Minibankene forsvinner

Jan Digranes

Leder for prosessområdet bank i Finans Norge, Jan Digranes, tror minibankene snart står for fall.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Også minibankene går en usikker fremtid i møte.

Det gjelder også de minibankene som er tilknyttet et banklokale.

Det sier Jan Digranes som er leder for prosessområdet bank i Finans Norge.

– Vi har faktisk sånne banker i Norge som baserer sin virksomhet fullt og helt på at kundene betjener seg selv via internett. Det fungerer utmerket og det er til dels større banker som har en slik forretningsfilosofi, sier Digranes.