Tre av ti dødsulykker på sykkel skyldes dårlig sikt

– Klipp hekken din, oppfordrer Statens vegvesen, som sier hageeiere selv kan være med på å redde liv.

Syklist påkjørt Dalgård

Bildet er et arkivbilde fra 2008, da en syklist ble truffet av bil og hardt skadet på sykkeltur i Buskerud. Syklisten fortalte senere til NRK at ulykken skjedde da bilisten ikke så han komme.

Foto: Henrik Sundgård / Henrik SundgÃ¥r

Dybdeanalyser gjort av Statens vegvesen viser at de fleste alvorlige sykkelulykker skjer fordi bilisten overser syklisten.

I tre av ti tilfeller skyldes dette vegetasjon og dårlig sikt.

– I de fleste ulykkene så syklistene ingenting før det smalt, sier prosjektleder i Del veien-kampanjen, Statens vegvesen, Signe Gunn Myre til NRK.

Oppfordrer til felles dugnad

– Nå like før skolestart oppfordrer vi til en felles dugnad i lokalmiljøet for å bedre sikten ved avkjørsler til private eiendommer. Det kan redde livet til myke trafikanter, sier prosjektleder i Del veien-kampanjen, Statens vegvesen, Signe Gunn Myre.

Hun påpeker at enhver har ansvar for fri sikt ved sin egen avkjørsel, dersom man har eiendom med avkjørsel til vei eller gang- og sykkelvei.

Signe Gunn Myre

Prosjektleder i Del veien-kampanjen, Statens vegvesen, Signe Gunn Myre.

Foto: Statens vegvesen

– Sjekk sikten ved din avkjørsel, og ta beskjæringen nå, slik at skolebarna kan sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din, oppfordrer Myre, som minner om at hekk og busker ikke skal overskride 50 centimeter.

– Lite som skal til før sikten er borte

Hun tror mange hageeiere ikke er klar over at hekken deres kan forårsake dødsulykker.

– Det er ikke mye vekst som skal til før sikten er helt borte. Man kan redde liv ved å passe på at hekken ikke er for høy.

I sykkelbyene Arendal og Grimstad deler de i disse dager ut brosjyrer som viser retningslinjer for fri sikt.

– Vi håper folk slutter godt opp om denne viktige dugnaden sier Kjell Pedersen, ansvarlig for aksjonen i nevnte sykkelbyer.