NRK Meny
Normal

– Ikke sykle sånn

Sju tips som kan forhindre sykkelulykker.

Syklist i blindsone

FEIL: Legger du deg i bilenes blindsone er du vanskelig å oppdage.

Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

De alvorligste sykkelulykkene skjer fordi bilisten overser syklisten, selv om det er fullt dagslys.

– Konflikter og aggresjon oppstår derimot fordi bilisten føler seg hindret, sier Signe Gunn Myre, prosjektleder for Statens vegvesens kampanje «Del veien», i en pressemelding.

Lar sykkelen stå

Stadig flere syklister blir drept på veiene i Europa. Også Norge sliter med få ned antallet sykkelulykker.

Ifjor viste en undersøkelse at ni prosent føler seg trygge når de sykler i hovedstaden. Mange lar rett og slett sykkelen stå på grunn av dårlig trafikksikkerhet, viser en ny undersøkelse.

Syklistenes landsforening i Fredrikstad gikk ut og krevde egen vikepliktsregler for syklister.

Signe Gunn Myre

RÅD: Signe Gunn Myre i Statens vegvesen har flere råd for hvordan man kan unngå sammenstøt mellom bilister og syklister.

Foto: Statens vegvesen

Antall syklister har skutt i været, samtidig som flere byer prøver å få en dreining fra bil til sykkel og kollektivtrafikk. Men det er fortsatt for farlig å sykle i trafikken slik skilting og merking er i dag.

Signe Gunn Myre har satt opp flere tips om hvordan man kan unngå ulykker i trafikken, ved å dele veien.

1.Søk blikkontakt
Som syklist bør du søke blikkontakt med bilistene når du skal krysse en veg eller en avkjørsel. Se og bli sett, og faren er over. Smil gjerne også. Det kan løse opp i frustrasjoner og hindre aggressiv kjøring.

2.Gi tydelig tegn
Som bilist må du aldri slurve med blinklyset. Du kan ha en syklist i dødvinkelen som tror at du skal rett fram. Som syklist må du rekke ut armen og gi tydelig tegn når du skal svinge. Dette er særlig viktig når du skal krysse kjørebanen, og svinge til venstre. Du kan ha en bil bak som er i ferd med å kjøre forbi.

3.Hold deg unna blindsoner
Som syklist må du aldri gli opp på høyre side av kassebiler og store biler i vegkryss. Sjåføren har ikke mulighet til å se deg der. Hold deg alltid bak. Blindsonen er større enn man skulle tro.

Syklist uten blindsone

RIKTIG: Her ligger du riktig i trafikken, ifølge Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

4.Bruk lys og refleks
Det er påbudt å bruke hvitt lys foran og rødt lys bak, på sykkelen ved dårlig sikt og i mørke. Bruk gjerne lys og refleks også på dagtid. Da kan bilistene lettere se deg i lav sol og motlys.

5.Se deg over høyre skulder
Som bilist må du alltid se deg over høyre skulder, for å se etter syklister, før du skal svinge til høyre, eller skal kjøre ut i en rundkjøring. Det kan være en syklist i dødvinkelen til høyre, når du kanskje er mest opptatt av om det er ledig til venstre.

6. Ikke sykle mer enn to i bredden
Hvis vegen er oversiktlig og det er lite trafikk, kan dere sykle to i bredden. Det gir en kortere forbikjøringsstrekning for bilister.

7. Slipp bilister forbi
Vær oppmerksom på biler som ligger bak når dere sykler på landevegen. Gi tegn, og slipp bilister forbi ved første anledning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Snart 300.000 østfoldinger

    1. juli var det 294.194 innbyggere i Østfold. Det betyr at det har blitt 1301 flere østfoldinger siden årsskiftet. Det bor 5.277.762 innbyggere i Norge, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det er en vekst på ca. 10.600 personer fra første til andre kvartal i år, og den laveste veksten siden 2005. Årsaken er liten innvandring og få fødsler.

    Nyfødt barn
    Foto: Colourbox / Colourbox