NRK Meny
Normal

Tester DNA i Spania

Det kan bli aktuelt å foreta nye DNA-tester i forbindelse med at Viggo Kristiansens begjæring om at Baneheiasaken tas opp igjen.

Krimtekniker i Baneheia

Det kan bli aktuelt å foreta ny DNA-test i Baneheiasaken.

Foto: Torbjørn Bergersen / NRK

Ifølge TV2nyhetene vil Gjenopptakelseskommisjonen like over nyttår trolig be det rettsmedisinske instituttet i Santiago de Compostela i Spania om å foreta nye analyser av sæd som ble funnet under etterforskningen i Baneheia-saken.

Det er snart 10 år siden to jenter på åtte og 10 år ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for drapene.

– Vi vil nok be det spanske instituttet, som er blant verdens beste på analyser av det såkalte Y-kromosomet, om å foreta en ny vurdering av funnene i Baneheia-saken. Dette instituttet har tidligere foretatt en DNA-analyse av biologiske spor i saken og det er en mulighet for at nye metoder kan gi mer presise svar enn vi fikk forrige gang, sier konstituert leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter til NRK.

Hevder han er uskyldig

Bakgrunnen for at kommisjonen vurderer saken er at drapsdømte Viggo Kristiansen har begjært saken sin gjenopptatt. Han hevder han er uskyldig dømt.

Viggo Kristiansen

Viggo Kristiansen hevder at han er uskyldig og og vil ha saken tatt opp på ny.

Foto: Photoline / SCANPIX

– Da DNA-analysen ble foretatt forrige gang fikk man svaret at man ikke kunne utelukke Kristiansen som gjerningsmann, men heller ikke bevise 100 prosent at han var gjerningsmann, sier Sæter.

Kommisjonen venter også på at Viggo Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt skal levere sitt sluttinnlegg til. Her vil han ifølge Dagbladet presentere både nye bevis, hendelsesforløp og ikke minst nye vitneforklaringer.

Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen sier de håper å få saken behandlet i løpet av neste år.

– Forsvareren skal i midten av desember levere et oppsummerende sluttinnlegg som skal sendes til påtalemyndighet for eventuelle bemerkninger. Etter at dette sluttinnlegget er kommet inn og man har fått svar fra Spania, skal kommisjonen tidlig på nyåret ta stilling til hvordan saken skal behandles videre, sier Sæter til NRK.