NRK Meny
Normal

Skuffelse over at Sørlandslab ikke får penger

Prosjektet Sørlandslab i Grimstad fikk 20 millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2015, men mange er skuffet over at prosjektet ikke får penger i statsbudsjettet for 2016.

Universitetet og de høyteknologiske bedriftene samarbeider om en testlab

Universitetet i Agder og de høyteknologiske bedriftene planlegger en samarbeidsarena for teknologisk forskning og innovasjon lagt til Grimstad.

Foto: Rambøll / Illustrasjon:

Et signalbygg på 10.000 kvadratmeter med materialtestlaboratorium og produktlaboratorium skal bli Sørlandets science fiction-senter.

Men prosjektet er ikke tilgodesett med penger i neste års statsbudsjett på tross av at både næringsminister Monica Mæland (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) i mai i år feiret at regjeringen bevilget 20 millioner kroner til prosjektet i revidert nasjonalbudsjett for 2015.

Torunn Lauvdal

Avtroppende rektor ved UiA Torunn Lauvdal.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Begge talte varmt for viktigheten av prosjektet, men i statsbudsjettet for neste år er ikke Sørlandslab inne med budsjettmidler.

Avtroppende rektor ved UiA Torunn Lauvdal gir uttrykk for skuffelse i en melding på Twitter og hun håper at regjeringens samarbeidspartier klarer å forhandle Sørlandslab inn i statsbudsjettet før budsjettet endelig vedtas i desember.

Skuffelse i Venstre

Landsstyremedlem i Venstre, Petter N. Toldnæs fra Lillesand, er svært skuffet over at Sørlandslab ikke ligger inne i statsbudsjettet for neste år.

Petter Toldnæs

Landsstyremedlem i Venstre Petter N. Toldnæs.

Foto: Privat

– Det er helt uforståelig at dette ikke følges opp av regjeringen, sier Toldnæs til NRK.

Miljøet bak Sørlandslab hadde håpet på en bevilgning på 80 millioner kroner neste år for å kunne starte prosjektet.

– Vi er skuffet over at Sørlandslab ikke ligger inne i statsbudsjettet. Vi hadde klare forventninger om at dette skulle skje. Nå har vi klart å snu oss i et rekordtempo for å få dette på plass i Grimstad, så her er det åpenbart en stor jobb å gjøre for oss i Venstre frem til endelig vedtak av statsbudsjettet, sier Toldnæs.

– Har du tro på at dere vil klare å presse regjeringen til å bevilge penger til Sørlandslab?

– Dette er en av tingene vi vil jobbe for å få på plass. Nå samles vi i landsstyret neste helg og vil diskutere hvilke saker vi vil prioritere i forhandlingene fremover. Og da er dette en av sakene som Agders representanter vil komme til å løfte høyest i forhandlingene med regjeringen, sier han.

Node også skuffet

Anne Grete Ellingsen

Leder i Node-nettverket Anne Grete Ellingsen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Også næringsklyngen Node på Sørlandet er skuffet.

Det sier leder i Node-nettverket Anne Grete Ellingsen til NRK.

Hun synes det er rart at regjeringen bevilget 20 millioner kroner i år, men ikke fullfører bevilgningene i neste års budsjett.

– Det er flott at regjeringen øker forskningsinnsatsen og også muligheten for å søke midler for å komme nærmere markedet. Men det er et paradoks at den laben man ga 20 millioner kroner til, ikke får en fortsettelse i dette budsjettet, sier Ellingsen.

Hun sier Node-klyngen setter sin lit til at KrF og Venstre kan omgjøre dette i forhandlingene om budsjettet fremover.