Støtter egen kommune – melder ikke flytting

Student Birgitte Tonstad Nilsen vil at hjemkommunen Flekkefjord skal få statlig innbyggerstøtte, og ikke Kristiansand hvor hun studerer. Derfor har hun ikke byttet adresse.

Birgitte Tonstad Nilsen

Student Birgitte Tonstad Nilsen vil at hjemkommunen Flekkefjord skal få statlig innbyggerstøtte, og ikke Kristiansand hvor hun studerer.

Foto: privat

Over 100 studenter i Lister har meldt flytting til hjemkommunene får å få lokalt reisestipend.

Kristiansand lokket studenter med gratis buss dersom de meldte flytting til sørlandshovedstaden. Og på den måten får kommunen flere millioner kroner mer i statlig innbyggerstøtte. En støtte som ellers ville ha tilfalt studentenes hjemkommuner.

– Jeg valgte bevisst å ha bostedsadresse i Flekkefjord. Det er viktig at kommunen får inntekter av meg, det er jo der jeg hører til, sier lærerstudent Birgitte Tonstad Nilsen.

– Flekkefjord taper ikke noe

Nå har kommunene i Lister tatt til motmæle mot Kristiansand. De gir studentene anledning til å søke reisestipend dersom de ikke melder flytting til universitetsbyen.

Birgitte Tonstad Nilsen sier hun ikke er alene om å benytte seg av tilbudet fra hjemkommunen.

– Jeg synes reisestipendet fra Flekkefjord er veldig bra, for da taper ikke kommunen min statlig støtte. Jeg har flere venninner som bevisst har valgt å ikke registrere adresse til stedet de studerer, forteller Nilsen.

Hun jobber i Flekkefjord annenhver helg og skatter derfor til sin hjemkommune.

Universitetet i Agder

Ifølge tall fra UIA har 78 studenter fra Flekkefjord hjemmestedsadressen i sin kommune.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Innbyggerstøtte

Staten betaler ut 23 000 kroner årlig til kommunene for hver ungdom som er i studiealder. Den statlige innbyggerstøtten betyr mye for småkommuner med trange budsjetter.

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, mener Kristiansand nærmest «stjal» innbyggere fra kommunene i distrikoten ved å gi dem gratis buss ved registret flytting.

– Da vi diskuterte dette i Sørlandsrådet, sa Kristiansand kommune at de ikke ønsket å hente innbyggere fra kommunene på Agder, men resten av landet. Nå skal Kristiansand evaluere dette neste år, sier ordfører Jan Sigbjørnsen.

Ordfører Jan Sigbjørnsen

Ordfører Jan Sigbjørnsen påpeker også at studenter som melder flytting, ikke kan stemme i hjemkommunen sin.

Foto: Lars Eie / NRK

Tapper distriktene

Kvinesdalsordfører Per Sverre Kvinlaug mener også at distriktene tappes for folk dersom studentene bruker tilbudet til Kristiansand kommune.

– Så håper vi jo på at enkelte med høyere utdanning også vil flytte hjem igjen, sier Kvinlaug.

I Kvinesdal er det så langt kommet inn 38 søknader, Flekkefjord har fått 42. I Farsund har omkring 30 studenter søkt. Ordføreren i Lyngdal, Jan Kristensen, opplyser at det er få studenter i Lyngdal som har søkt om reisestipend.