Storm langs hele Agderkysten

Ifølge meteorologisk institutt vil det fra klokken 12 til klokken 16 vil det blåse storm langs hele sørlandskysten. Det advares mot at løse gjenstander kan blåse avgårde.

Byfjorden Kristiansand 2. juledag

Store bølger i Byfjorden i Kristiansand 2. juledag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Værvarselet for 2. juledag på Sørlandet lyder liten storm på kysten, lokalt mye nedbør i form av regn. Snø over 600-800 meter.

Uværet fører til kansellerte ferger til Hirtshals fra både Kristiansand og Larvik. Avgangen fra Hirtshals til Kristiansand klokken 12.15, og avgangen fra Kristiansand klokken 16.30 er kansellert.

– Det vil blåse liten storm omkring vest på kysten i ettermiddag i formbindelse med ett lite, men hissig lavtrykk som beveger seg raskt nordøstover, forklarer meteorogisk institutt.

– Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse avgårde. Vær forsiktig når du ferdes utendørs, oppfordrer de.

Det er kolonnekjøring på mange av fjellovergangene i hele Sør-Norge. Det er uklart når veiene åpner for normal trafikk.

Det er også kolonnekjøring på europavei 134 over Haukelifjell, også det på grunn av uvær, melder Vegtrafikksentralen.

– La bilen stå!

Uværet blir bare verre og verre utover dagen og kvelden og natt til onsdag. Det ventes kraftig vind med vestlig opp i full storm på utsatte steder i fjellet i Sør-Norge.

Forholdene i fjellet er ventet å bli så ille at Statens vegvesen går ut med oppfordring om å la bilen stå hvis mulig.

– Jeg tror morgendagen er en bedre dag til å foreta hjemturen etter jul. Har du anledning til å la bilen stå så er det en bedre løsning, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for andre juledag i Sør-Norge. Det er ventet vanskelige kjøreforhold og store mengder nedbør flere steder, spesielt i Oppland og Hedmark.

Obs-varselet gjelder for mye regn i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland. På Østlandet kan det bli opp mot 30 centimeter snø enkelte steder, men de fleste her starter dagen med sludd og snø.

Vegtrafikksentralen opplyser at alt tilgjengelig mannskap er kalt ut og jobber med brøyting.

Underkjølt regn på Gardermoen

Avinor opplyser at vestre rullebane på Gardermoen måtte stenges tirsdag morgen på grunn av underkjølt regn.

– Vi har ikke mye trafikk i dag. Dette vil påvirke kapasiteten, men vi håndterer det greit. Hittil i dag har vi hatt 88 prosent punktlighet, som kan måle seg med tallene på en varm og trygg sommerdag. Men hvis vi blir rammet av underkjølt regn hele dagen, vil det påvirke oss, sier pressetalsmann Lasse Vangstein til VG.