Forbereder seg på stormen

Varsel om ekstremvær er sendt kommuner, fylkesmenn, politi og andre. Sørlandet forbereder seg på stormen "Tuva".

Stormen Gudrun herjet med båtene i 2005

Stormen Gudrun herjet i 2005 - nå må båtfolket forberede seg på nye heftige vindkast (arkivfoto)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Meteorologisk institutt varsler om ekstremvær torsdag. Kysten av Sørlandet er mest utsatt, og ifølge meteorolog Kristen Gislefoss bør man unngå å oppholde seg i strandsonen.

Stormen "Tuva" kan medføre problemer for kaianlegg og oppankring av båter. Kaptein på redningsskøyta "Ægir" i Farsund ber båteiere om å ha et ekstra øye til båtene sine.

- Det er tryggest å finne en båtplass i ly for den sørlige vindretningen. Blir det springflo i tillegg til stormen, så blir det store problemer, sier kaptein Jan Adolfsen.

Full storm, flo og flom

Stormen "Tuva" er ventet innover kysten av Agder torsdag Stormen vil ha en styrke på opp mot 25 meter i sekundet. "Tuva" blåser rett mot land, noe som kan føre til store ødeleggelser.

Rundt 14-tiden skal stormen være på sitt sterkeste - med minst ti meter høye bølger i Skagerrak og bølger på rundt åtte meter inne ved kysten.

Vannstanden vil kunne stige opp mot en meter over det normale. Og Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel for Agder, spesielt er Vest-Agder utsatt.

Strømnettet utsatt 

Agder Energi følger værsituasjonen nøye.

-  Normalt skal nettet tåle kraftig vind, men vi vet ikke sikkert hvordan vinden treffer. Det er klart at med så sterk vind som er varslet, så er vi forberedt på at det kan oppstå feilsituasjoner, sier informasjonsdirektør i Agder Energi, Realf Ottesen.

Det er ikke bare strømnett og båter som kan få problemer. I følge direktør i Kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, Jens Christian Holm, må oppdrettsanleggene ta sine forhåndsregler.

- Anleggene må kontrolleres nøye før uværet setter inn. Det gjelder også blåskjellanleggene - skulle de slite seg,  så er de en fare for skipsfarten, sier Holm.

- Alltid beredt

Geir Ellingsen, distrikstsjef i Sivilforsvaret, sier hans mannskap alltid er klare til å ta i mot uvedkommende gjester, også stormen "Tuva". - Vi har til enhver tid 24 timers vakt, og har manskaper å trekke på hvis og når behovet skulle oppstå.