Stor kulturinteresse blant unge i Kristiansand

Nesten aldri før har kulturinteressen blant unge i Kristiansand vært større. Til helgen arrangeres UKM i Kristiansand. En kreativ gjeng med ungdommer samles gjennom musikk og kunst.

Kunstverket The artist is dead monteres på Samsen kulturhus.

Kunstverket The artist is dead monteres på Samsen kulturhus.

Foto: RAYMOND ANDRE MARTINSEN / NRK

– Alle mann til side nå, kommer taket på, sier ansvarlig for kunstutstillingen på UKM og verkstedsveileder på Gateakadamiet Elisabeth Romberg.

Jose Antonio Fernandez

Jose Antonio Fernandez og to andre står bak installasjonen "The artist is dead"

Foto: RAYMOND ANDRE MARTINSEN / NRK

Et hvitt laken blir dratt oppå en stor treboks. Ved siden står Jose Antonio Fernandez og holder lakenet stramt. Sammen med to andre gutter deltar han med kunst på «Ung kultur møtes», også kalt UKM i Kristiansand. Før var arrangementet kjent som «Ungdommens kulturmønstring».

Med hjelp fra Romberg blir kunsten, med inspirasjon fra Marina Abramovic, montert i gangen på Samsen kulturhus. Gulvet inni boksen er fullt av blodspor og symboliserer noespesieltt.

– Det er for å vise at Marina er død. Det er det vi prøver å vise med denne kunsten, sier Fernandez.

The artist is dead

Sammen med to andre fra Gateakadamiet i Kristiansand bidrar de med kunsten som har fått navnet «The Artist is dead» på lokalmønstringen i helgen.

Romberg forteller at hele kunstprosjektet kommer fra en skoleoppgave de hadde på gateakadamiet i Kristiansand.

– Vi skulle lage en oppgave på Marina Abramovic, kunstner som har laget mye performance-kunst. Så har elevene laget sine versjoner, eller sitt svar på hennes arbeid, sier Romberg.

The artis is dead

Blodspor i kunstinstallasjonen "The artist is dead"

Foto: RAYMON ANDRE MARTINSEN / NRK

Nesten rekord

Leder for UKM i Kristiansand, Tom Andreas Kristensen, forteller at det er oppimot rekordmange deltakere på årets kulturmønstring i Kristiansand.

– Vi har ennå ikke registrert absolutt alle, jeg vet at det er noen på kunst som fortsatt ikke er i systemet. Men i år er vi over 190 stykker, sier han.

Tom Andreas Kristensen

Leder for UKM i Kristiansand Tom Andreas Kristensen, anslår at mellom 800–900 mennesker vil komme innom UKM i helgen.

Foto: RAYMOND ANDRE MARTINSEN / NRK

Forskjell på Agder

Totalt har 400 deltakere meldt seg på UKM i Vest-Agder i år, mens det foreløpig kun er 86 i Aust-Agder. Grunnen til at Aust-Agder er lavere handler om at det er forskjellige påmeldingsfrister i de ulike kommunene.

Kristensen sier de har gjort mer nå enn tidligere år for å få folk bevisste på hva UKM er, og hvilke muligheter kreative ungdommer har.

– Vi mener det viktigste på UKM er deltakelse. Det du viser frem behøver ikke nødvendigvis å være så bra. Det viktigste er å delta og ha det gøy, sier han.