NRK Meny
Normal

190 tonn bru løftes på plass

I dag ble de første bruelementene til Adolph Tidemands Bro i Mandal montert. Se video nede i artikkelen.

Det var mange mandalitter som i dag stoppet opp på sin ferd gjennom byen, for å få med seg at en gigantkran heiste første del av den nye brua på plass.

Alfred Solgaard og Øyvind Lundberg

Kultursjef Alfred Solgaard og prosjektleder Øyvind Lundberg skaffer seg oversikt fra taket av Buen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

En spent prosjektleder og en spent kultursjef fulgte også med fra taket av kulturhuset Buen.

– Dette er en veldig bra dag, dette er moro. Nå ser vi at byen og Buen blir bundet sammen, sier kultursjef Alfred Solgaard.

– Det er en fantastisk begivenhet når vi nå først har fått brua på plass her i Mandal, etter så lang tid. Nå skal de store elementene løftes på plass og grovmonteres de neste tre dagene ved hjelp av denne krana her, sier prosjektleder Øyvind Lundberg.

Tunge løft med sterk kran

Den enorme krana, som kan løfte rundt 400 tonn, kom fra Tønsberg i natt og fra før hadde bruelementene kommet vannveien fra Polen.

Sakte men sikkert ble den første delen av Adolph Tidemands Bro fraktet dit den skulle og montert. Denne delen av brua veier 190 tonn. Torsdag skal resten av brua løftes på plass.

Den nye gang- og sykkelbrua har vært et stort stridstema i Mandal mange år. Men i dag var de fleste fornøyde da de fikk se hvordan det nye bybildet vil se ut i framtiden.

Den første delen av den nye brua i Mandal ble heist på plass i dag. Det betyr at sentrum nå er et stort steg nærmere kulturhuset Buen.

SE VIDEO: Første del av Adolph Tidemands Bro ble onsdag heist på plass i elva i Mandal.

– Vil bli en attraksjon

Flere skuelystne mandalitter var glade for at brua nå endelig monteres.

– Det er en historisk dag for Mandal, selv om noen er for og noen er imot. Jeg er for, selv om det er en dyr bru. Jeg tror den vil bli en attraksjon for Mandal, sier Anne Berit Askeland Robertsen.

– Jeg synes det blir fantastisk. Det kommer til å gjøre seg veldig godt i bybildet og kulturhuset kommer til å tjene enormt på det, det er jeg helt sikker på. Så jeg er veldig glad for at den kommer, sier Arne Rypestøl.

Mener skeptikerne forsvinner

– Det er det flotte med folk i Mandal, at vi blir fornøyde når vi har fått lov til å gå gjennom en skeptisk periode først, og så blir vi veldig fornøyde. Vi har hatt folk her som har kalt seg konvertitter. De har gått fra å være motstandere av brua til å bli tilhengere av brua. Det tror jeg vil skje med mange, sier Solgård.

Men mandalittene må være forsiktige en liten stund til. Den andre delen skal riktignok monteres i morgen, men brua er ikke klar til bruk før en gang i januar.

– Vi å nok advare julebordsgjestene og si at det er ikke full dekning over brua ennå. Vi må først få sikret den godt, sier Solgaard.