Skal på skattejakt igjen

I år feirer Kaptein Sabeltann 20-årsjubileum med et comeback.

Kaptein Sabeltann

Formoe skal igjen ikle seg sjørøverdrakta.

Foto: Nikolai Prebensen / scanpix

Terje Formo

Formoe skal igjen regjere på den 'Sorte Dame'

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det startet med en enkel idè om en sjørøverhistorie høsten 1989. 20 år etter har over en million små og store sett forestillingen om Kaptein Sabeltann. Like mange har kjøpt CDene og DVDene.

Sabeltann-jubileet feires med ny forestilling i Kristiandsand dyrepark med en gammel kjenning i hovedrollen.

Terje Formoe er tilbake som sjef på sjørøverskuta.

Siste forestilling

Formoe gleder seg til comebacket på Grashavet.

– Jeg har foreløpig brukt ca 20 år av livet mitt på å skape og bygge opp Kaptein Sabeltann og 9. juli i år er det på dagen 20 år siden første forestilling. Jeg har vært så lenge i kulissene, men jeg har lyst å oppleve en gang til å møte den veggen av mennesker midt på natta og spille noe som nesten føles som en rockekonsert.

Det blir siste gang Formoe ikler seg sjørøverdrakta.

– Jeg har lyst til å gjøre dette igjen bare i 2010 - og da heiser jeg seilet 25. juli og sier takk for meg, sier Formoe.

Gravde opp skatten

Liten Sabeltann

Å bli som Sabeltann er mange smågutters drøm. Effektene selger godt.

Foto: Ole Einar Aas

En million publikummere gjør Kaptein Sabeltann til Norges største teatersuksess noen sinne! I løpet av disse 20 årene har Terje Formo og hans medarbeidere sørget for at tusenvis av barn har lært seg sangene utenat, fektet med sverdet og ropt «hiv 0'hoi».Sommerens forestilling bygger på den opprinnelige fra 1990.

Suksessen er blitt langt større enn Formoe kunne håpe på.

– Jeg drømte vel at det skulle bli en kjent barnefigur i Norge, men at det skulle bli så stort at jeg skulle holde på med det 20 år etter og bygge det videre - hadde jeg ingen anelse om.

Les: Sabeltann solgt til dyreparken

Møtt med kritikk

I de første årene fikk Formoe kritikk for å spre skrekk og gru og oppfordre til voldelig lek i forestillingene som ble vist på sene, mørke kvelder.

– Jeg ble inspirert til de sene forestillingene etter at mine foreldre tok meg med til Venezia som barn. Der fikk vi være oppe midt på natta og det vrimlet av barn i gatene. Jeg tror voldsom lek kan være bra. Jeg er mer redd for at barna slutter å leke.

Les: - Sjørøveri er dødsens alvor

– Bruser i blodet

Formoe luktet gull og har full kontroll over hele Sabeltann-universet.

– Jeg er priviligert som får lov til å jobbe med det jeg brenner for. Etter hvert har jeg fått en stor stab av dyktige mennesker. Vi startet med åtte medarbeidere, i dag er vi 35 stykker for å gjennomføre en forestilling, sier Formoe.

Tross mange år som sjørøver sitrer det spesielt før siste tokt.

- Det er med skekkblandet fryd, men jeg kjenner det bruser i blodet og at jeg lever når jeg gjør dette spranget her, sier Formoe.

Video nsps_upload_2009_7_9_15_10_12_475.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se barnas meninger om Kaptein Sabeltann.