Normal

Smykkebander herjer Norge

Politiet mener flere grupper reiser rundt i Norge og lurer, stjeler og raner. De velger ut eldre mennesker og prøver å bytte gull mot juggel.

Odd Holum

Politistasjonssjef i Risør, Odd Holum, sier det flere steder i Norge er smykkebander som opererer på samme måte som i Risør i går.

Foto: Espen Bierud / NRK

Fem rumenere blir i dag framstilt for varetektsfengsling etter å ha forsøkt å rane ei kvinne i Risør i går.

De fem ble arrestert i Telemark og ble fraktet til Arendal, hvor de satt i avhør i går og i natt. De nekter for å ha noe med ransforsøket å gjøre.

– I dag blir de framstilt for varetektsfengsling. Vi ber om varetekt først og fremst fordi vi er redde for at dette skal gjenta seg.

– Vi har også flere ting som tyder på at dette er en omreisende virksomhet, som har fartet over store deler av Sør-Norge i alle fall. Og jeg er rimelig sikker på at det er flere lignende tilfeller som kan knyttes til dette, sier politistasjonssjef i Risør, Odd Holum.

Svindler med juggelsmykker

Ranerne har i flere tilfeller blant annet prøvd å stjele og bytte til seg gullsmykker mot juggel. I tillegg er de mistenkt for flere butikktyverier.

Ruth Rasmussen

Da Ruth Rasmussen i går skulle en tur ut til postkassa si i Bossvik i Risør, ble hun angrepet av to ranere. De prøvde å rive av henne gullarmbåndene hennes, men hun slo til dem og de rømte fra stedet.

Foto: Svein Walstad/Aust Agder Blad

Det var også et forsøk på å bytte gull mot juggel 76 år gamle Ruth Rasmussen ble utsatt for i Risør i går. Da hun skulle ut i postkassa si kom to kvinner ut av en bil og angrep henne og ville bytte til seg gullarmbåndene hennes.

Rasmussen slapp unna da hun slo til den ene kvinna og sa hun hadde tatt bilnummeret deres.

Velger ut eldre

Holum frykter også at det er flere ranere som fremdeles ikke er pågrepet.

– Det har også vært flere andre slike tilfeller rundt omkring, der det er eldre damer som blir fratatt smykker. De har også med seg smykker som angivelig skal være gullsmykker, som de prøver å bytte mot ekte smykker, sier Holum.

Så langt har ikke han registrert at noen har kommet fysisk til skade, men det er bare tilfeldig, mener Holum.

– Dette ser vi veldig alvorlig på, for det viser seg at de stort sett velger ut eldre mennesker, som blir utsatt for nokså grove hendelser. Det kan virke hardt inn på eldre.

Flere biler andre steder

Nå ber politistasjonssjefen folk i hele Norge være oppmerksomme på de omreisende bandene.

– Andre steder i landet har det skjedd lignende forhold, som de vi har pågrepet ikke kan ha vært innblandet i. Det tyder på at det her er flere biler som kjører rundt på samme måte. Om de er del av samme reisefølge vet vi ikke, sier Holum.

Han mener smykkebandene er godt organisert.

– Det er vårt inntrykk at dette er folk som har kommet til Norge med det formål å begå straffbare handlinger. Både butikktyverier og tyveri fra personer, ved å selge eller bytte bort smykker som langt fra er gull.

– Hva skal man gjøre om man blir oppsøkt av noen som vil bytte gullsmykker?

– For all del ikke slipp dem inn i hus i alle fall, og ikke ta kontakt med dem. Prøv å registrere bilnummer og biltype og hvor mange personer det er i bilen. Det er nyttig informasjon for oss. Vi vet også at når folk begynner å merke seg slikt, får de det travelt med å komme seg vekk, sier Holum.