NRK Meny
Normal

Slipper straff i grisehode-saken

En kristiansander (42) er to ganger dømt for å ha dumpet et grisehode med et krenkende brev utenfor moskeen i Kristiansand. Nå har lagmannsretten på nytt erklært dommen for ugyldig.

Grisehode

En 42-åring dumpet dette grisehodet utenfor en moske i Kristiansand. Han slipper straff fordi anmeldelsen ble levert for sent.

Foto: NRK

Saken dukket opp første gang 15. mai i 2012 da muslimer fant et avkappet grisehode utenfor moskeen i Festningsgata i Kristiansand.

Ved siden grisehodet lå det en plakat med følgende skrift:

«Hei muslim, gi tilbake grisen dere tok fra oss (bameavd.) på sykehuset. Slutt a han norsk mat og kultur. This is Norway love it or leave it. Russ 2012 Fuck Jihad!»

42-åringen ble etter en stund siktet for blasfemi, men dette ble etter hvert endret til plagsom og hensynsløs adferd. Han hevdet at det var russ som stod bak sjikaneringen. Han innrømmet etter hvert at det var han selv som stod bak.

Saksbehandlingsfeil

Mannen ble til slutt tiltalt og senere dømt i tingretten. Han måtte betale et forelegg på 20.000 kroner. Men på grunn av saksbehandlingsfeil ble dommen fra høsten 2012 opphevet av lagmannsretten.

Men politiet valgte å fremme saken i tingretten på nytt.

I april i år ble mannen på nytt dømt til å betale et forelegg på 10.000 kroner av tingretten i Kristiansand.

Men nå har lagmannsretten enda en gang opphevet dommen på grunn av saksbehandlingsfeil.

Lagmannsretten påpeker at anmeldelsen mot 42-åringen ble levert for sent. I henhold til loven er fristen for å levere inn en anmeldelse seks måneder etter at det straffbare forholdet er oppdaget.

Feil lovanvendelse

Lagmannsretten påpeker samtidig at påtalemyndigheten har brukt loven feil. Mannen var tiltalt etter en paragraf som kun er ment for å beskytte enkeltpersoner, og ikke religiøse organisasjoner slik som Muslimsk Union Agder

– Jeg har fått en tekstmelding fra min klient hvor han uttrykker glede over at saken er opphevet. Jeg registrerer at lagmannsretten påpeker gjentatte saksbehandlingsfeil og legger til grunn at denne kjennelsen setter et endelig punktum for saken. Dersom politiet ønsker å forfølge saken, må de i realiteten tiltale min klient for blasfemi. Det legger jeg til grunn at er uaktuelt, sier mannens forsvarer Bengt Waldow til NRK.no.