– Rester fra i går er en skikkelig deilig lunsj dagen etter. Visk gjerne ut grensene mellom frokost, lunsj og middag. Alt kan spises til alle tider, mener August Borgås.
Sammen med kompisen Martin Bryn driver han en TikTok-konto med 355.000 følgere.
De to kokkene er opptatt av å lage mat som er rimelig. Årsaken er blant annet at begge var studenter da de startet å jobbe sammen.
– Vi er opptatt av å bruke vanlige, billige ingredienser som pasta og poteter, forklarer de.
I denne saken deler August og Martin to rimelige og gode oppskrifter.
NRK fortalte tidligere denne uka at mange av matvarene vi handler har steget i pris med over 20 prosent på ett år.
De matvarene som har økt mest er blant annet kaffe, ketsjup, svinekjøtt og fersk torsk.
Saken skapte stort engasjement blant leserne, og flere har delt sine tips i kommentarfeltet.
Lager svære gryter
En av dem er Mona Katarina Scheidegger, som forteller at hun har blitt mer prisbevisst det siste året.
– Å lage mat fra bunnen av tar litt mer tid, men du sparer mye penger på det, sier hun.
Scheideggers tips er å lage store gryter som kan vare i flere dager.
– Jeg kjøper gjerne en hel kylling, steker den opp på en søndag og lager en svær gryte med kylling og grønnsaker som jeg har til middag i tre dager, sier hun.
Har endret handlevaner
77 prosent av dem som svarte på NRK sitt spørsmål i artikkelen sa at høye matvarepriser har fått dem til å endre handlevaner det siste året.
I overkant av 29.000 personer svarte.
Har dine handlevaner endret seg det siste året?
Sheidegger kjenner seg igjen i dette. Hun kjøper for eksempel datovarer mye oftere nå enn før.
– Tidligere kjøpte jeg også ferdiggrøter, men det gjør jeg ikke lenger. Det har blitt så dyrt. Nå lager jeg heller grøten selv, sier hun.
NRK fikk mange tips fra lesere om hvordan spare penger på mat.
Her er noen av de beste:
Drar på fisketur
Folk finner også andre og mer kreative, løsninger enn å handle billigste alternativ i butikken.
Laila Stokkevåg i Bergen bor i nærheten av sjøen og fisker stadig vekk for å spe på matbudsjettet.
– Jeg mener det er viktig å sette av litt tid til matauk. Det tar litt tid, men det er gratis, sier Stokkevåg.
Hun og samboeren har også innført nattfaste. Det vil si at de ikke spiser noe mellom klokka 19.00 om kvelden og 11.00 om formiddagen. Frokosten og lunsjen er slått sammen.
– Å spise sjeldnere er absolutt en besparelse. Vi føler oss heller ikke mer sultne. Nå kan vi heller spise mer til måltidene og bli ordentlig mette.
Bruk opp restene
Tiktok-kokkene Martin og August tipser om at pålegg er en fin måte å bruke opp rester på. Her kan du slenge oppi «hva som helst», ifølge dem.
Kokkene tipser også om at følgende råvarer overrasker med lav kilopris:
- Frossent lammekjøtt
- Frossent kyllinglår
- Rene kjøttstykker av billigmerker som First Price
– For oss har det blitt en guilty pleasure å se nøye på First Price-biffene for å se om vi finner noen fine. Det er et godt tips som vi egentlig ikke liker å dele, sier August og ler.
De deler også en enkel oppskrift på pizzasnurrer:
Billige alternativer øker
Butikkjedene bekrefter at folks handlemønster har endret seg det siste året.
Coop Norge ser en kraftig økning i salget av de rimeligste produktene, spesielt hos lavpriskjedene Extra og Obs.
– Xtra-serien har hatt en vekst på 30 prosent i flere butikker, sier Harald Kristiansen i Coop Norge.
Rema 1000 har også opplevd økt salg av de rimeligste alternativene. Brus, pasta, kjøkkenpapir og dyremat er noen av kategoriene hvor folk i større grad velger rimelige merker.
– Vi ser også at forbrukerne er på jakt etter gode tilbud. Vi har blant annet hatt en økning på 24 prosent på abonnenter av våre digitale kundeaviser, sier kommunikasjonssjef Hege Rognlien.