NRK Meny
Normal

Slik blir været 17. mai på Sørlandet

Det kan være muligheter for opphold under barnetoget, ellers er rådet fra Meteorologisk institutt å ha paraply innen en hånds rekkevidde 17. mai.

17. mai i Flekkefjord 2014

Solen skinte under 17. mai-toget i Flekkefjord i 2014.

Foto: Lars Eie/NRK

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt studerer været for 17. mai over landsdelen. Men han kan ikke love mye godt vær.

Vindu om formiddagen

Mange begynner nå å forberede seg til feiringen av nasjonaldagen. Men det er vanskelig å vite hvordan man kler seg uten å få med et værvarsel først. Søndag ettermiddag forteller Gislefoss om hva sørlendinger kan forberede seg på.

– Det blir sørlig bris, regn av og til. Men om formiddagen kan det blir et vindu med litt lettere vær. Men det kan jeg ikke garantere, sier Gislefoss til NRK.

Kristen Gislefoss

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kan ikke love godt vær på Sørlandet på nasjonaldagen.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Muligheter for tåke

Om ikke et var nok, så kan tåken legge seg over store deler av landsdelen 17. mai.

– Det er altså mulig at barnetoget kan slippe unna regnet, men det kan jeg ikke garantere, sier vakthavende meteorolog Gislefoss.

Han forteller at det kan bli likt vær i innlandet og ved kysten.

Russefeiringen natt til 17.

Og når det gjelder værutsiktene for russen, så må de også belage seg på regntøy over den røde eller blå dressen. I Kristiansand er det ventet mye nedbør om kvelden den 16. mai.

– Det er et nedbørsområdet fra vest som treffer landsdelen og det kan nok regne natt til 17. mai til morgentimene. Så kan blir regn om kvelden igjen, sier Gislefoss.

Lavtrykksaktivitet

Temperaturen kommer til å ligge mellom 12–13 grader på den store dagen, ifølge Meteorologisk institutt. Da gjelder det å kle seg godt om varslet slår til med tåke, regn av og til med muligheter for oppholdsvær midt på dagen. Men Gislefoss er ikke med på at det stort sett regner 17. mai i sør.

– Været skifter veldig i mai. Det har jo vært fine 17. mai-feiringer også. Men vi har vel forventninger om godt vær, så husker vi bare vel når det har regnet, tror Gislefoss.

Årsaken til 17. mai-været er lavtrykksaktivitet mot den sørlige delen av Norskehavet.