NRK Meny
Normal

Skal sniffe etter syntetisk cannabis

Tolltjenestemennene leter gjennom haugevis med post for å finne syntetisk cannabis. I framtiden kan de få hjelp av de firbente.

Narkohund markerer

Arkivbilde. Tollernes narkohunder skal lære seg å sniffe etter syntetisk cannabis.

Foto: Tollvesenet

På det illegale markedet utvikles stadig nye narkotiske stoffer. De siste årene har kunstig cannabis økt i popularitet. Problemet er bare at dagens narkohunder ikke kan lukte dette ennå.

Toller Helge Breilid

Kontorsjef for tollerne i Kristiansand, Helge Breilid, vil trene narkhunder opp til å oppdage syntetisk cannabis.

Foto: Lars Eie

– Bruken av syntetisk cannabis har eksplodert. Tollerne har nå et prøveprosjekt i Oslo for å se om vi kan trene narkohundene på dette. Vi har et stort håp, sier kontorsjef Helge Breilid ved tollerne i Kristiansand.

Fire hunder

I Kristiansand er det fire hunder, tre narkohunder og en valutahund som nå også blir godkjent som narkohund. Breilid forteller at målet er at også de skal trenes opp til å lukte syntetisk cannabis.

– Nye stoff må analyseres for å finne ut hva slags lukt det avgir. Så må hundene trenes til å oppdage dette. Det ligger mye trening bak for å få dette til, sier Breilid til NRK.

Sorterer posten

Utenlandsk post som kommer til Kristiansand, blir først sortert i Oslo. Og tollerne greier ikke alltid å avdekke narkotika i posten i Oslo.

– Det er en stor oppgave med all utenlandsk post som kommer, vi kan ikke gå på postkontoret på måfå, vi må jobbe målrettet og ofte ut ifra opplysninger vi har, forteller Helge Breilid.

Kontorsjefen for tollerne sier det er en utfordring å finne syntetisk cannabis i posten. Ofte er det gjemt bare ett gram på brevet, noe som kan være vanskelig å oppdage.

Julekort med narkotika

I 2011 avslørte tollerne i Kristiansand julekort med syntetisk narkotika.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

På narkolista i år

Først i år kom syntetisk cannabis, som lages i flere variasjoner, på narkolista og ble dermed forbudt.

– I fjor beslagla vi 500 gram. Det høres kanskje ikke mye ut, men det er en del sier Breilid.

Ett gram kan gi fra en brukerdose til 100 doser pr gram, avhengig av hvor sterk det narkotiske stoffet er. Breilid tror likevel fjorårets beslag bare en liten del av det det som finnes i postsendinger.

– Amfetamin, hasj og kokain er kjente stoffer for tollerne, og vi er dyktige på å finne det. Men når det kommer nye stoffer til Norge, da blir det en utfordring både for tollerne og tjenestehundene, mener Breilid.