Det ble klart på UNESCOs møte i Colombia, for få minutter siden.
– Jeg har vært veldig skjelven, men nå er vi bare lykkelige og vi skal feire i den Norske ambassaden. Dette er veldig stort. Jeg tror dette betyr noe for hele Norge og ikke bare de i Setesdal, sier leder av Setesdal spelemannslag, Astri Rysstad, fra Colombia.
Astri Rysstad.
Foto: Geir Ingar Egeland / NRKSetesdal blir satt på kartet på en helt spesiell måte nå som hele verden får vite at vi er på lista, sier folkemusiker Gunnar Stubseid.
– Det er helt fantastisk. Alt gikk så fort, jeg fikk ikke stemme fela en gang. Nå vil vi fokusere lokalt og sette Setesdal på kartet, Stubseid.
Setesdal Spelemannslag har jobbet i over fem år med å få den stolte kulturarven fra området inn på den prestisjetunge lista. Målet har hele tiden vært å hindre at folkesmusikken, stevkunsten, dansen og slåttespillet skal gå tapt.
– Dette er en stor dag og en annerkjennelse for alle som jobber med tradisjonell musikk i hele Norge. Vi tror dette er viktig for de som utøver tradisjonell musikk i de andre nordiske landene, uttale komiteen da verdensarv-statusen var klar.
Nå har de endelig lykkes, med det som er Sørlandets første bidrag på lista.
– Å få en slik anerkjennelse fra verdenssamfunnet bidrar forhåpentligvis til at setesdøler blir mer stolt av kulturen sin, sier Kari Margrete Okstad i spelemannslaget.
Stevkunst, dans og folkemusikk fra Setesdal har fått plass på UNESCOs verdensarvliste for immateriell kunst.
Må videreføres generasjoner
UNESCO har siden 2003 gitt immaterielle kulturuttrykk status som del av verdens kulturarv. Mens den mer kjente verdensarvlisten omhandler materielle kulturuttrykk, fokuserer den immaterielle kulturarvlisten på det som ikke er materielt.
Folkemusikk og folkedans står svært sentralt i Setesdals kultur, og har blitt utviklet gjennom generasjoner. Nå starter arbeidet med å overføre kulturarven til neste generasjon.
– Det er setesdølers oppgave å ta vare på kulturarven. Jeg håper dette fører til en større satsing i skolesammenheng. Folkedans bør læres i ung alder, sier Okstad.
Folkemusiker Gunnar Stubseid i Setesdal Spelemannslag har vært en av pådriverne for å få kulturtradisjonen på UNESCOs liste. Han håper en av ringvirkningene kan være at flere turister besøker kommunene i indre Agder.
Foto: Jan Jørg Tomstad / NRKViktig for landsdelen
Ifølge spelemannslaget i Setesdal er dans, spel, kveding og stev viktig for identiteten til setesdølene.
Musikken og dansen blir brukt hjemme, på puben og på scenen. Stevet er også med på å ta vare på dialekten. Daglig leder i Visit Sørlandet, Synnøve Elisabeth Aabrekk, sier Unesco-statusen henger høyt. Hun tror det vil ha stor betydning for landsdelen i tiden som kommer.
– Det vil komme flere tilreisende, som ønsker å se den utøvende kunsten. Det som er viktig nå er å bruke statusen til å jobbe for å gjøre kulturtradisjonen mer tilgjengelig for tilreisende. Turister må få oppleve folkemusikk når de reiser til Setesdal, sier Aabrekk.
Folkemusikk og folkedans står svært sentralt i kulturen i Setesdal, og har blitt utviklet gjennom generasjoner.
Foto: Svein Sundsdal / NRKIfølge spelemannslaget er én prosent av innbyggerne i Bygland, Valle og Bykle utøvende spellemenn. Fem prosent driver med kveding og 15 prosent er dansere. Det lages fremdeles nye slåtter innenfor den tradisjonelle formen. Og utøverne er menn og kvinner i alle aldersgrupper.
Tidligere forskningsminister og nåværende leder av Den norske UNESCO-kommisjonen, Tora Aasland, gratulerer Setesdal på Twitter:
Se innslaget NRK laget før delegasjonen fra Setesdal reiste til Colombia: