Hopp til innhold

Sa ja til utleie

Politikerne i formannskapet i Kristiansand sa i dag ja til å leie ut Vogts villa til kronprinsparet. Kristiansanderne er delt i saken.

Video nsps_upload_2009_11_18_16_50_5_702.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det ble stort flertall for utleie av villaen og området rundt i formannskapet onsdag.

Bare to politikere - fra SV og Venstre - stemte mot.

Nå starter forhandlingene med kongehuset om betingelsene rundt leien. Det kan komme en avtale innen jul og kronprinsparet kan være på plass på Dvergsøya allerede til sommeren.

Samtidig øker protesten mot kronprinsvillaen.

22 mål sperres av

Kart Dvergsøya

Området til venstre på kartet er de 22 målene kronprinsparet trolig får leie. Båtplassene som følger med er også merket av på kartet.

Foto: Kristiansand kommune

Hele Dvergsøya er i dag er tilgjengelig for allmennheten.

SV mener området rundt villaen bør brukes til et mer allmennyttig formål enn feriested for kronprinsparet, mens Venstre mener området kronprinsparet får til rådighet er for stort.

Kronprinsparets leie av sommervillaen vil inkludere to båtplasser og et område på 22 mål på sørspissen av øya . I tillegg vil politiets vaktmannskaper trenge ei vaktbu som eventuelt må bygges innenfor området.

En leieavtale vil gjelde til minst 2015.

– Uheldig å stenge folk ute

Vogts villa

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsker å inngå en leieavtale av Vogts villa på Dvergsøya rett utenfor for Kristiansand sentrum. Onsdag sa politikerne i formannskapet ja til å gå videre med utleieplanene.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

– I et større perspektiv er det uheldig å stenge folk ute. Det gjelder både på Dvergsøya og andre steder i kommunen. Det er det viktigste for SV. Nå blir mange folk stengt ute, mens noen blir inne, sier SV-politiker Harald Hageland, som stemte mot.

Venstres Dag Vige var den andre politikeren som stemte i mot forslaget i dag.

– Venstre ønsker kronprinsparet hjertelig velkommen til Sørlandet, men å binde opp så mye som 22 mål av et flott skjærgårdsområde, det ønsker vi ikke å gå for, sier Vige til NRK.

Vil ha Mette-Marit "hjem"

Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører i Kristiansand Per Sigurd Sørensen

Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, vil gjerne ha kronprinsessa til byen. (Arkivfoto).

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Det var politisk enighet i kommunalutvalget om å stille seg positive til å vurdere salg eller leieavtale for villaen . Etter dette har kronprinsparet vært på befaring og har gitt tilbakemelding om at de ønsker å inngå en leieavtale. I dag sa altså også formannskapet ja og dermed er saken avgjort.

Protestene vil fortsette

Nesten 2400 motstandere av å tilby kronprinsparet Vogts villa har så langt samlet seg i en gruppe på Facebook. Initiativtaker Hilde Grøntoft har i flere dager prøvd å påvirke politikerne.

– Jeg synes dette er trist. De tar noe som kristiansands befolkning har nytt godt av i årtier og er veldig glad i. Det blir ikke fritt fram for folk lenger, sier Grøntoft.

Selv om formannskapet i dag tydlige på at de ønsker å tilby kronprinsesse Mette-Marit et feriested i byen hun kommer fra, lover Grøntoft at motstanderene vil fortsette å protestere.

Video nsps_upload_2009_11_17_11_35_9_607.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video fra 16. nov-09: Protesten mot at kronprinsparet kan få leie Vogts villa på Dvergsøya øker på nettet. Kurt Gjertsen har samlet nesten 2200 motstandere i Facebook-gruppa 'Bevar Dvergsøya for allmennheten'.