Nå kaster hotellene seg ut på det private utleiemarkedet

Konkurranse fra private utleiere gir norske hoteller hodebry. Scandic Grand Tromsø prøver å utnytte utviklingen til sin fordel.

Maria Kristiansen

Hotellsjef ved Scandic Grand Tromsø, Maria Kristiansen.

Foto: Privat

Nettstedet Airbnb har tidligere blitt omtalt som en reell konkurrent for hotellnæringen her i Norge.

I Tromsø har nå Scandic Grand Hotel valgt å prøve å utnytte sin nye konkurrent.

– Det er ikke så vanlig i Norge at hoteller legger ut annonse på denne siden, og i de norske storbyene har jeg ikke sett noen hoteller annonsert, sier hotellsjef Maria Kristiansen ved Scandic Grand Tromsø.

Maria Lavik og kjæresten bruker gjerne Airbnb når de er ute og reiser.

– Da vi først så annonsen trodde vi det hele var lureri. Etter at vi fikk forsikret oss om at det ikke var tull, måtte vi bare slå til. Vi betaler jo mindre enn 700 kroner natten, forteller Lavik som aldri tidligere har kommet over hotellrom på denne nettsiden.

Frykter svart utleievirksomhet

Solheim

Geir Solheim i NHO Reiseliv frykter Airbnbs utvikling i nord.

Foto: Petter Strøm / NRK

Avdelingsdirektør i NHO Reiseliv Nord-Norge, Geir Solheim, er overrasket over at hoteller har begynt å benytte Airbnb, samtidig som han synes at utviklingen er interessant.

– Istedenfor å se at det private tar en del av et marked, snur man seg om og forsøker å få en del av det markedet inn til seg selv, og på hoteller, sier Solheim.

Han frykter samtidig at økt privat utleie kan åpne for svart næringsvirksomhet.

– I stedet for å leie ut sin egen bolig, kjøper man flere boliger eller leiligheter, hvor hver og en av de blir betraktet som privat, men egentlig er dette da så stort at det kan betraktes som næringsvirksomhet, sier Solheim.

Prioritert utfordring

Avdelingsdirektøren er redd for at den utstrakte bruken av annonser fra lokale utleiere på nett, ligger foran det lover og regler tilsier, og at det dermed åpner seg et gråsonemarked.

Cecilie Solum, avdelingsdirektør for innkreving i Skatt sør

Cecilie Solum i Skatteetaten sier at utleiemarkedet er et prioritert felt for dem.

Foto: Skatt sør

– Vi ønsker at myndighetene tilpasser lovverket til denne nye virksomheten som er kommet for å bli. Det handler blant annet om skattevesen, mattilsyn og branntilsyn, som må vurdere om for eksempel Airbnb- systemet vokser seg stort at det trenger egne regler, konkretiserer han.

Seksjonssjef Cecilie Solum i Skatteetaten, kan bekrefte at utleie av eiendom er et prioritert område for Skatteetaten.

– Skatteetaten har mange informasjonskilder i sin kontrollvirksomhet. Innen utleie av bolig inkluderer dette for eksempel unormale pengestrømmer, hvorvidt man er registrert med flere boliger, og tips, sier hun.

Skatteetaten anbefaler alle som er usikre på om utleieinntekter er skattepliktige til å ta kontakt for å få en avklaring.

Norden-sjef for Airbnb, Aja Guldhammer, understreker til NRK at alle verter må bekrefte at de vil følge lokale lover og regler før de annonserer hos selskapet.

– De aller fleste deler sine hjem og bruker ekstrainntekten til å betale regninger. Mer enn 80 prosent av vertene deler hjemmet de bor i, og 74 prosent bor utenfor de største hotelldistriktene, sier Guldhammer.