Prisfall på butikklokaler

Leieprisene på attraktive butikklokaler i Kristiansand sentrum har falt kraftig de siste seks årene. Prisene er nå på samme nivå som for over 10 år siden.

Ledige butikklokaler

Det er mange ledige butikklokaler i Kristiansand, og leieprisene har falt i flere år.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Jens Helge Hodne

Eiendomsmegler Jens Helge Hodne håper lave priser vil føre til flere etableringer i sentrum.

Foto: Svein Johnsen / NRK
Markens

Det har vært like dyrt å etablere seg i Markens gate som i sentrale deler av Oslo.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK
Ledige butikklokaler

Det er flere ledige lokaler i Markens gate, tross lavere leiepriser.

Foto: Svein Johnsen / NRK

Det er mange ledige butikk- og næringslokaler i Kristiansand, og dette fører til at leieprisene faller.

De siste seks årene har prisene falt betydelig, og det koster nå like mye å leie butikklokaler i sentrum som det gjorde for 10 år siden.

Eiendomsmegler Jens Helge Hodne håper de lave leieprisene vil føre til at flere næringsdrivende vil etablere seg i sentrum.

Flere nye aktører

– Vi ser at det er større interesse for å leie i Markens gate nå enn for ett år siden. Både nasjonale og internasjonale aktører kommer nå til Kristiansand, sier Hodne.

Han er ikke overrasket over det sterke prisfallet på næringslokaler de siste årene.

– Det kommer som en konsekvens av at vi lå kunstig høyt i Markens gate. Vi hadde de samme leieprisene som Bogstadveien og Karl Johan i Oslo, og det var helt naturlig å få en justering. Dette har ført til at leieprisene har falt siden 2006, sier han.

– Hvilke konsekvenser har dette?

– Det har en negativ konsekvens for dem som eier eiendommene. Inntektene går ned. Men i det lange løp er det en positiv sak for oss som er kunder. Vi får et rikere mangfold av butikker og det er flere som har råd til å drive butikk i sentrum, og som tidligere synes at det har vært for dyrt å drive i Kristiansand, sier Hodne.

Flere nye tilbud

Hodne sier at prisene på lokaler er viktig for å tiltrekke seg ny virksomhet.

Han har flere eksempler på konkrete etableringer den siste tiden, som har sammenheng med gunstigere leiepriser for de næringsdrivende.

– I Markens gate har Deli de Luca etablert seg for cirka et halvt år siden. De har vi forsøkt å få til Kristiansand i lang tid, og nå kom de. Og i høst åpner Wayne´s Coffee som også er en internasjonal kaffekjede som vi er veldig stolte av å få til Kristiansand, sier han.