NRK Meny
Normal

– Han var en av våre dyktigste

– Han var en av våre dyktigste medarbeidere, sier fungerende stabssjef ved politiet i Agder.

Politimann drept i Grimstad

Flagget utenfor Grimstad politistasjon henger torsdag formiddag på halv stang.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Politiet i Agder er i dyp sorg etter at de torsdag morgen mistet en kollega gjennom mange år.

Politimannen ble kjørt ned og drept mens han var i ferd med å legge ut en spikermatte for å stoppe en bilist som stakk av fra en politikontroll.

Den 48 år gamle politimannen fra Grimstad etterlater seg kone og tre barn.

LES OGSÅ: – En forferdelig tragedie

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt omtaler den omkomne som en kjær kollega.

– Han var en erfaren politimann som jobbet på Grimstad politistasjon. Det er en dypt tragisk hendelse, og alle våre tanker går nå til familien og hans kollegaer. Han var en særdeles operativ og dyktig kollega, som hadde kollegaer i hele Agder politidistrikt.

Se video fra pressekonferansen. (Artikkel fortsetter under video):

Video nsps_upload_2010_3_4_9_15_16_9.jpg

– En av våre dyktigste

Bård Austad, fungerende stabssjef ved politiet i Agder, sier politiet er opprørt over å ha mistet en god kollega.

Bård Austad

Fungerende stabssjef Bård Austad vad Agder politidistrikt.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Han var en av våre dyktigste medarbeidere. Dette vil bli et stort tap for Agder politidistrikt. Det var spesielt å komme på jobb i dag, og det er mye følelser i sving.

– Det viktigste i denne saken er nå å ta hånd om vår avdøde kollegas famile. Det er prioritet nummer én, og så kommer straffesaken i tillegg. Det som engasjerer oss mest er følelsene rundt vår avdøde kollega. Det som bekymrer oss og opprører oss er at vi har mistet en god kollega, sier Austad.

Tas hånd om av kriseteam

Den drepte politimannens familie tas nå hånd om av et krisetaem. Det samme gjør de tjenestemennene som var involvert i episoden.

– Dette preger oss alle. Det preger meg som politimester. Denne tragiske hendelsen viser at å være politi i aktiv tjeneste er et risikofylt arbeid. Den viser at vi har tjenestemenn som er ute og gjør en skikkelig jobb, og likevel kan det skje slike tragiske ting, sier Lindeberg.

Ny pressekonferanse senere

Politimesteren sier alle de ordinære etterforskningsskritt er ivaretatt. Teknikere har vært på stedet, og Spesialenheten for politisaker er koblet inn.

Politijakt

Her ved ved Hannevika endte den ville kjøreturen for 27-åringen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Foreløpig vil ikke politiet ut med mer detaljer om hva som skjedde da politimannen ble drept. En 27 år gammel mann er pågrepet i den mistenkte bilen i Kristiansand, men politiet vil ikke kommentere om de mistenker at det var flere i bilen. Politiet har kalt inn til en ny pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Vi kan ikke gå ut med detaljer rundt episoden nå. Vi må se alt i et klarere lys før vi kan gå ut med detaljer, hvis ikke står vi i fare for å komme med uriktige opplysninger, sier Bård Austad.

Tar vare på hverandre

Kollegaene NRK har snakket med på Grimstad politistasjon er tydelig preget av situasjonen. Nå vil de slå ring om sine egne og ta hånd om de som var vitner til ulykka.

Ernst Olav Lunde

Tillitsvalgt Ernst Olav Lunde.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

– De har tatt dette tungt. De har mistet en særdeles god og dyktig kollega. Stasjonsledelsen har gjort en god jobb her i morgentimene, både med de involverte og med de andre som har kommet på jobb, sier tillitsvalgt Ernst Olav Lunde i Politiets Fellesforbund, som i dag er i Grimstad.

– Hvordan er de blitt tatt hånd om?

– De har blitt informert om hva som har skjedd, og det har vært viktig. Videre vil de som har behov for bistand får det, internt eller eksternt. Folk vil også være tilstede her på stasjonen for å ta vare på hverandre og snakke sammen. Dette er en tragisk ulykke som mange har store følelser for, sier Lunde.