Hopp til innhold

Ønsker tydeligere grenser for telefonsalg

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet går nå igjennom regelverket for telefonsalg etter at NRK avdekket kritikkverdige forhold ved et firma i Grimstad.

Solveig Horne

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne mener at reglene for når forbrukere kan kontaktes over telefon, bør tydeliggjøres.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Telefonsalgfirmaet Artisti tale i Grimstad brukte salgsmetoder som stortingspolitikere og forbrukerrådet kalte forkastelige.

Kjell Ingolf Ropstad

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at et totalforbud mot telefonsalg må vurderes.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Etter NRKs avsløringer utfordret stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) justisminister Anders Anundsen i Stortingets spørretime om å få bukt med denne typen telefonsalg.

Justisministeren sendte saken videre til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne som rett mottaker. Hun ønsker tydeligere lovgivning.

– Jeg er kjent med at ledelsen (i Artisti tale, red.anm.) har innrømmet uheldig praksis. Ethvert regelbrudd er uakseptabelt, sier Horne.

Tydelige grenser

Statsråd Horne sier det er for tidlig å si hva slags endringer regelverket bør få.

– Vi vurderer behovet for endinger. Vårt mål er at regelverket skal sette tydeligere grenser for når forbrukerne kan kontaktes per telefon.

Ved forrige revisjon av regelverket for telefonsalg i 2009 kom en rekke innstramminger. Blant annet knyttet til angrerett og kundens mulighet mot telefonselgere.

– Siden den nye loven trådte i kraft i 2009 har departementet fulgt særlig med på utviklingen og praktiseringen av reglene om telefonsalg, sier Horne.

Viktig med god håndheving

Selv om Horne mener regleverket for telefonsalg har blitt kraftig innskjerpet, uttrykker hun at det er viktig at reglene til stadighet vurderes som gode nok.

– De konkrete salgsfremstøt som Robstad viser til, kan vurderes etter flere av markedsføringslovens bestemmelser, herunder paragraf ni om aggressiv handelspraksis.

– Regelbrudd tydeliggjør viktigheten av at vi har et godt og effektivt håndhevingsapparat. Myndighetene må stadig vurdere om dette gir forbrukerne best mulig beskyttelse, sier Horne.

Statsråden svarer ikke på Ropstads spørsmål om et totalforbud av telefonsalg bør innføres.

Glad for tydelighet

– Jeg er glad for at tydeligheten statsråden viser, og at hun tar saken alvorlig er positivt, sier Ropstad.

Han synes likevel at Horne bør ta en vurdering på om telefonsalg burde forbys.

– Hun nevner ingenting om forbud i sitt svar, og det er nok fordi statsråden ikke ønsker et forbud. Samtidig er jo det et av forslagene som er spilt inn, og jeg mener at ved slike tilfeller som nylig er avslørt på Sørlandet, så må også slike tiltak vurderes, sier Ropstad.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,29 kr
Dyrest kl. 07 1,47 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %