Hopp til innhold

Omstridt kunstsilo åpner i mai

Få bygg har skapt mer splid og politisk uro enn kunstsilo-prosjektet i Kristiansand. Nå er det klart at museet offisielt åpner 11. mai neste år.

Ombyggingen av kornsiloen fra 1935, som blant annet skal romme oljefondssjef Nicolai Tangens kunstsamling, har kostet over 700 millioner kroner.

Nå er åpningsdatoen satt.

11. mai vil publikum blant annet kunne få oppleve verdens største private samling av nordisk modernistisk kunst verdt rundt 500 millioner kroner.

NRK fikk bli med inn i Kunstsiloen. En del arbeid gjenstår men Direktør Reidar Fuglestad sier alt vi stå klart 11.mai 2024.

Lansert i London

– Det er en stor glede å endelig kunne avsløre Kunstsilos åpningsdato. Den 11. mai 2024 blir det folkefest i Kristiansand, sier administrerende direktør for Kunstsilo, Reidar Fuglestad.

Programmet og åpningsdatoen for Kunstsilo ble lansert på den norske ambassadens residens i London torsdag ettermiddag klokka 14 norsk tid.

Det er ikke helt tilfeldig.

Kristiansanderen Nicolai Tangen har bodd og jobbet i London siden 1992.

Nicolai Tangen

Nicolai Tangen begynte å kjøpe kunst for over 25 år siden, først verk av norske kunstnere og siden også nordiske. Samlingen er verdt rundt 500 millioner kroner og består primært av nordisk kunst fra 1920 til 1990.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi har en samler som har tilbrakt mange år der, og vi har en norsk ambassade i London som er veldig opptatt av dette prosjektet og har gitt oss mulighet til å lansere det der, sier direktør Reidar Fuglestad til Aftenposten.

Kulturredaktør reagerer

Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen reagerer på at hjemmepublikummet ikke får nyheten først.

– Åpningsdatoen til selveste Kunstsilo er det altså det kresne, blaserte og sofistikerte kunstmiljøet som flyr over kontinenter og landegrenser verden over som først skal få vite, skriver Blågestad i en kommentar i Fædrelandsvennen.

Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen.

Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen mener det er uklokt å ikke legge lanseringen av åpningsdatoen til Kristiansand.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Hun sier til NRK at hun mener lokalbefolkningen i Kristiansand hadde fortjent lanseringen av åpningsdato etter all uroen Kunstsiloen har skapt i byen.

– Når de lanserer en så viktig nyhet i London, så befester det noe av forestillingen veldig mange av kritikerene har hatt om at dette blir noe for fiffen og en elite.

Reidar Fuglestad er administrerende direktør for Kunstsilo.

Reidar Fuglestad kjenner seg ikke igjen i kritikken fra kulturredaktør i Fædrelandsvennen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Kunstsilodirektør, Reidar Fuglestad, svarer at han absolutt ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Lokalbefolkningen i Kristiansand kjenner oss best. Derfor ble fokuset å få Kunstsilo ut i verden, og heller gi lokale medier mulighet til å faktisk komme inn i siloen – en mulighet som de internasjonale ikke får.

Eierskap

Museets grunnstamme er kunstsamlingene tilhørende stiftelsene Christianssands Billedgalleri, Kunstsilo og AKO-kunststiftelse.

Sistnevnte eier Nicolai Tangens kunstsamling som består av 5500 verk.

Verkene som frem til nå har befunnet seg på lager i Oslo, Stockholm og Finland, samt på utstillinger er nå i ferd med å flyttes inn i kunstsiloen.

Museet vil ha evigvarende disposisjonsrett over Tangen-samlingen, men det formelle eierskapet vil fremdeles bli liggende hos AKO Kunststiftelse.

Kunstsiloen i Kristiansand

Slik skal det se ut når det står ferdig 11.mai. Museet er tegnet av Mestres Wåge Arquitectes, Mendoza Partida og BAX Studio.

Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural

200 arrangementer i året

Til sammen er det snakk om 7000 unike verk som skal få nytt hjem i den ombygde kornsiloen.

I tillegg til selve kunsten vil publikum også kunne være med på 200 arrangementer i året.

Det blir arrangert bokbad, foredrag, konserter og diskusjoner.

– Det nye bygget vil by på et fullspekket utstillingsprogram, brasseri, bar og servering i toppetasjen, museumsbutikk, takterrasse med utsikt over innseilingen og flotte formidlingslokaler i et unikt, arkitektonisk bygg, heter det i en pressemelding.

Nordiske lidenskaper

Åpningsutstillingen har fått tittelen «Nordiske lidenskaper» og viser 700 verk fra Tangen-samlingen.

Det er planlagt ni utstillinger i året.

– At kunsten jeg har samlet skal vises i Kristiansand har lenge vært en drøm. Kunstsilo blir en fantastisk kulturarena med ambisjon om å tilgjengeliggjøre nordisk modernisme. Jeg tror museet kan bli et viktig tilskudd til kunstverdenen i Norden, sier Tangen.

Kunsten forberedes før den skal opp på veggene i den nye Kunstsiloen i Kristiansand.

Totalt 7000 verk skal inn i det nye bygget. 700 av de skal opp på veggen i første utstilling. Her jobbes det med klargjøring av bildene.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
null
Spiller nå
AnneMa liker ikke Digipost! 01:22
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,32 kr
Dyrest kl. 18 1,78 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %