NRK Meny
Normal

Ny tiger på vei til Dyreparken

Kristiansand dyrepark forbereder seg nå på å få en ny sibirsk tiger til parken.

Ny tiger til Kristiansand dyrepark

Denne sibirske tigeren er på vei til Kristiansand dyrepark som et ledd i å bevare den meget utrydningstruede arten.

Foto: Kristiansand dyrepark

Den aktuelle tigeren kommer fra en dyrepark i Russland.

Sibirske tigere er en ekstremt utryddingstruet dyreart, og tigeren som kommer fra den russiske dyreparken er et ledd i prosjektet for å bevare denne arten.

Per Arnstein Aamot

Direktør Per Arnstein Aamot ser frem til å få enda en tiger i dyreparken.

Foto: Svein Johnsen / NRK

Administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Kristiansand dyrepark sier han håper at den nye sibirske tigeren skal være på plass i parken mot slutten av året.

Blir kona til Ulysses

– Denne tigeren er blitt anbefalt i avlsprogrammet til å komme til oss i dyreparken. Vi har hannen Ulysses fra før og nå mener man at man har funnet en bra make til ham, sier Aamot.

Dyreparkdirektøren har foreløpig bare fått et bilde av den halvvoksne tigeren.

Bildet kan han studere på sin PC, og det er et praktfullt dyr som strekker seg i snøen i en dyrepark i Novosibirsk.

Men før tigeren er på plass i Kristiansand dyrepark er det mye som skal på plass.

Utrydningstruede tigere er ingen enkel vare å importere og eksportere.

– Vi skal ikke ta sorgene på forskudd, men vi forventer et visst byråkrati når vi skal importere fra Russland, sier han.

Ingen hast

Han understreker at dyreparken ikke har noen hast i denne saken.

– Vi har gitt oss selv god tid på å få dette til. Vi synes det er viktig at vi får lov til å være med i dette avlsprogrammet og vi har derfor satt i gang prosessen, sier Aamot.

– Hva kan du si om denne arten?

– Dette er en ekstremt utrydningstruet dyreart og det finnes nå færre igjen i naturen enn det finnes i dyreparker rundt om i verden. Så det er en art som står i fare for å bli helt utryddet.

– Sibirsk tiger er ikke vanlig hyllevare. Hvor mye koster en slik tiger?

– Heldigvis er det ikke slik at vi forholder oss til dette som en handelsvare. Denne tigeren koster oss ingenting. Det koster oss selvfølgelig noe å få den transportert hit, men i avlsprogrammet er det slik at det ikke koster noe å få et dyr og vi tar heller ikke betalt når vi sender dyr fra oss. Dette er en utveksling dyreparker imellom, sier han.

Kommer i år?

Dyreparken vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta før alle papirer er i orden og tigeren kan fraktes til Kristiansand.

– Veldig optimistisk så håper vi at tigeren er på plass senest ved utgangen av året og før vi skriver 2013. Vi håper at den kommer i høst og tilpasser seg bra i parken i løpet av vinteren, og at den viser seg fra sin beste side når gjestene kommer neste sommer, avslutter Aamot.