Frida (17) fronter verdenskampanje

Norske Frida Aasen (17) skal pryde Hennes & Mauritz-plakater over hele verden i høst. Modellhåpet fra Kristiansand spås å bli en av verdens største modellstjerner i løpet av de neste årene.

Frida Aasen på H&M-plakat

Kristiansandsjenta Frida Aasen skal pryde Hennes & Mauritzs høstkampanje over hele verden.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

Frida Aasen

Modelltalentet Frida Aasen skal i høst pryde Hennes & Mauritzs verdenskampanje. Akkurat nå er hun i New York under moteuka der. (arkiv)

Foto: Per-Kåre Sandbakk
Frida Aasen

Frida Aasen har allerede stått modell for store magasiner. Dette er for 10 Magazine.

Foto: Med tillatelse fra Donna Ioanna

– Det er veldig moro. Det er jo et merke som er rundt i hele verden, sier 17-åringen til NRK.no over telefonen.

Hun er nemlig i New York for tiden, hvor hun går fra castingbyrå til castingbyrå på jakt etter nye jobber under New York Fashion Week.

– Jeg er egentlig glad uansett hvilke jobber jeg får, men det er jo gøy når det er et stort skandinavisk merke, sier hun

Bryr seg ikke om kjendisstatus

Jobben for H&M innebærer at hun skal fronte kleskjedens høstkampanje over hele verden. Men hun lar seg ikke rive seg med av den grunn.

– Tror du at dette vil gjøre deg mer kjent?

– Jeg tar bare hver dag som den kommer. Jeg vil ikke tenke på om jeg kommer til å bli stor eller ikke. Jeg gjør dette fordi det er gøy, ikke for å bli verdenskjent, sier hun.

Oppdaget på kjøpesenter – spås stor karriere

Donna Ioanna

'Modellmamma' Donna Ioanna spår en strålende karriere for sin elev, Frida Aasen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det var "modellmamma" Donna Ioanna som oppdaget modelltalentet for tre år siden, tilfeldig på kjøpesenteret Sandens i Kristiansand.

– Jeg gikk bare gjennom kjøpesenteret, og så var det et ansikt som slo meg som et tonn med steiner, sier Ioanna til NRK.no.

– Det var Frida Aasen, 14 år gammel, som var ute for å handle julegaver.

Hun fikk så kontakt med Fridas foreldre, men Frida var ikke interessert. Først to år senere fikk Ioanna muligheten til å jobbe med talentet fra Kristiansand.

– Og nå henger hun over hele verden i Hennes&Mauritz-kampanjen, sier en stolt agent.

Sørlandsjenta Frida Aasen pryder nå reklameplakater over hele verden. Frida ble oppdaget av Donna Ioanna for tre år siden, og har nå blitt en ettertraktet modell. Nå er hun aktuell i Hennes & Maurits høstkampanje.

Donna Ioanna oppdaget Frida Aasen på et kjøpesenter. Nå henger hun på veggen hos Hennes & Mauritz-butikker over hele verden.

– Som en Barbie-dukke, bare mer interessant

Frida Aasen

Dette bildet er tatt fra da Frida Aasen stod modell for CR-Magazine.

Foto: Med tillatelse fra Donna Ioanna

Det er vanskelig å definere hva som skiller supermodeller fra andre modeller. "Modellmammaen" mener Frida har et moderne utseende.

– Hun er klassisk vakker, og har nesten noe gammeldags over seg. Noen sier jo at hun ser ut som en Barbie-dukke. Hun gjør det, men hun er mye mer interessant, spennende og fargerik, sier Ioanna.

Ydmykheten er en styrke

Når vi spør Frida om hva som er veien videre, får vi ikke det forventede skråsikre svaret om at hun vil bli supermodell.

– Jeg får se hvordan det går, om jeg fortsetter som modell eller ikke. Jeg har vel ikke egentlig noen store drømmer. Jeg vil studere også, så jeg vet ikke, sier hun.

At kristiansandsjenta har bena godt plantet på jorda, er en styrke, mener modellspeider Donna Ioanna.

– I denne jobben får man høre hele tiden hvor vakker man er. Målet et at både kritikk og ros skal prelle av.

– Blir verdensener

Frida Aasen

Frida Aasen fra Kristiansand er bare 17 år, men har allerede jobbet med noen av verdens største designere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Frida Aasen

Modelltalentet Frida Aasen (17) vil bli ferdig med skolen før hun begynner å jobbe som modell på fulltid.

Foto: Med tillatelse fra Donna Ioanna

Modellagenten på sin side er ikke redd for å ha hårete mål på vegne av Frida.

– Hvor er Frida om 3 år?

– Hun er nummer en i verden. Garantert. Hun har det som skal til.

Prioriterer skole over verdensdesignere

Det er viktig for både Donna og Frida at modellen fullfører skolen. Denne høsten har verdenskjente designere fått nei, fordi Frida skal jobbe med skolearbeidet.

– Det har vi gjort mange ganger, fordi Frida skal bli ferdig med skolen, og det er jeg helt enig med henne i. Hun kan heller jobbe fulltid med dette når hun er ferdig, sier Ioanna.

Savner kalde Kristiansand

Frida bruker mye av tiden sin borte fra Norge og Sørlandet. Akkurat nå er hun i New York, men innrømmer at hun savner hjem.

– Akkurat nå savner jeg mest den kjølige luften hjemme. Her i New York er det veldig varmt for tiden, og det er litt slitsomt når man skal rundt til castingbyråer hele dagen.

Hun har allerede fått store oppdrag for store designere, noe hun også har hatt før. Blant annet gikk hun ett Louis Vitton-show side-om-side med Kate Moss.