Hopp til innhold

Her er Norges første utdannede låtskrivere

Norges første bachelorstudenter i låtskriving er snart ferdige utdannet. Nå spørs det hvordan utdannelsen vil hjelpe videre i karrieren.

Utdannede låtskrivere UiA

Studentene Lars Kleiven, Bendik Finborud, Sheila Simmenes og Mette Leira har fått god opplæring av musiker Askil Holm (midten).

– Jeg vokste opp med musikk og låtskriving, pappa tvang det i meg, og i dag er jeg veldig glad for det.

Bendik Finborud fra Voss er en av fire studenter som snart kan si at han har en bachelorgrad i låtskriving, fra Universitetet i Agder.

– Jeg har alltid interessert meg for musikk og spesielt låtskriving. Jeg har fått en mulighet til å lære mye om tekst her, forteller Finborud.

Utdannet låtskriver Bendik Finborud

Bendik Finborud og medstudentene fremfører med egenkomponerte låter på skolen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Eidsvåg som lærer

Nå ser studentene frem til eksamenskonserten.

– Det er utrolig gøy å få fremført en større produksjon sammen med dem som jeg har gått her med i tre år, sier Finborud.

Musiker Askil Holm som er kjent som en av «gitarkameratene», er en av initiativtakerne til låtskriver- og artist-studiet ved Universitetet i Agder.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har kommet fra drøm til virkelighet med bacheloren i låtskriver og artist-studiet, sier Holm.

Studiet har brukt utradisjonelle undervisningsmetoder. Bjørn Eidsvåg og Anne Grete Preus er bare noen av flere kjente forelesere som har vært innom.

– Vi har hatt veldig mange profilerte gjesteforelesere som forteller om hvordan de selv skriver. Jeg tror nok at studentene kan absorbere hvordan andre skriver låter, og at de sammen med medstudenter i mye større grad har mulighet til å forme et uttrykk.

Forhåpentligvis har studiene fått frem det aller beste fra studentene.

– Den største utfordringen er å klare å jobbe unikt med hver enkelt som låtskriver å hente ut det beste av dem, både i tekst og musikalsk.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg som gjesteforeleser på Universitetet i Agder i 2015.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Bli kjendis

Sheila Simmenes hadde mange år med erfaring som artist, da hun begynte på låtskriver- og artist-studiet.

– Ingen trenger å ta et studie i låtskriving for å bli en låtskriver, men du utvikler deg enormt mye som låtskriver hvis du gjør det. Du får veldig mange redskaper og mye vekst ut av det, konstaterer Simmenes.

Askil Holm håper at studiene gjør de aspirerende låtskriverne godt rustet for fremtiden.

– Jeg håper at vi skal være et studie som følger studentene gjennom det løpet og at de videre kan se at de har et langt liv som låtskriver og artist, sier Holm.

Bendik Finborud har planene klare.

– Drømmen er å klare å leve av musikken og bli kjendis, ler Bendik Finborud.

Sheila Simmenes

Sheila Simmenes sier at hun har fått mye ut av låtskriver-studiet.

Foto: Janne Aateigen / NRK
Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste